Hemlösa katter i Skåne

I Riseberga finns det två eldsjälar som har ett stödhem för hemlösa katter. Ett stödhem är ett tillfälligt hem där katten bor under tiden tills katten får ett permanent hem.
Som stödhem står man för mat, sand och omsorg. Kattkommando Syd står för veterinärvård. Angelica Wendel är förmedlare för kattkommando syd, Jan och Helle i Riseberga har ett stödhem för katter.
– När jag blev pensionär ville jag ha något att sysselsätta mig med. Jag kontaktade Angelica och hörde om det fanns något jag kunde hjälpa till med, och det fanns det. Det är två år sedan nu och min fru Helle har blivit involverad hon med, berättar Jan.

50 katter
Under de drygt två åren som Jan och Helle varit aktiva för hemlösa katter har de haft ungefär 50 hemlösa katter som passerat deras hem och hittat nya hem. De katter som de tar emot blir kastrerade, vaccinerade och id-märkta.
– Just nu har vi två katter som väntar på ett hem. De var tre från början men den tredje har fått ett hem redan. De tre kattungarna kom in samtidigt efter någon hade dumpat dem vid vägkanten i en kartonglåda. Jag förstår inte hur någon människa kan kasta levande katter i vägkanten som om de vore sopor, berättar Helle upprört.

Jan berättar att han håller på att renovera ovanvåningen och inreda katthem åt tre katter som ska kunna tas emot. Behovet är alltid större än vad de kan klara av, men tack vare deras insatser hittar hemlösa katter hem där de får kärlek. Att hitta hem som vill ha en hemlös katt är inte enkelt. Det beräknas finnas 150–200 000 hemlösa katter i Sverige.

Hur kan man hjälpa till?
Det finns många sätt som du som enskild person kan hjälpa till. Att bedriva stödhem kostar pengar för kattmat och sand. Alla ekonomiska gåvor tas tacksamt emot till Plusgiro 762532-0 alternativt swish 123 667 35 94. Företag som vill skänka kattsand eller kattmat är välkomna att höra av sig. Kontaktuppgifter finns på www.kks.nu. Kanske du vill ha en ny familjemedlem i form av en söt liten katt?

Spångens handelsträdgård har auktioner och där går det att lämna bidrag till Hemlösas katters förening. Hjälp Jan och Helle att hjälpa hemlösa katter i bygden.