Allt för katten

Att ha katt innebär många härliga stunder för dig och din familj. En katt är en kelig vän som förgyller din dag med roliga påhitt.
Din katt sköter sig själv men behöver värme, omsorg och sällskap – även om det oftast sker på kattens villkor. Som kattägare är det viktigt att se till att din katt mår bra och att den får rätt kattmat.

Att tänka på när du ska köpa kattmat
Det viktigaste att utgå från när du ska välja kattmat är just katten som ska äta den. Katter är köttätare och behöver mat med hög proteinhalt. Mat med hög kötthalt gör att din katt får i sig taurin som är en livsnödvändig aminosyra för din katts syn och hjärta. Katter kan inte producera taurin själva, det är därför viktigt att välja kattfoder som innehåller taurin.

Välj proteinsort efter din katts smak och behov. Fågel och fisk passar känsligare magar bra då det är mer lättsmält än till exempel oxkött eller griskött. För att din katt ska må bra är det också viktigt att kombinera torr- och våtfoder. I det vilda får katten främst i sig vätska från bytesdjur. Det är därför nödvändigt att ge våra tamkatter en variation av både torrt och vått foder med fri tillgång till vatten.

Veterinärstationer erbjuder dessutom dietfoder som enbart säljs hos legitimerade veterinärer, foder som passar specifika sjukdomsbilder och kan anpassas efter varje katts speciella behov. Välj den kattmat som passar just din katt och ge den de bästa tänkbara förutsättningarna för ett hälsosamt liv.