Hur väljer du rätt hundmat till din hund?

Det är en djungel med alla olika märken av hundmat som säljs i butikerna. Hur ska du som hundägare kunna välja rätt hundmat? 

Maria Beck som äger Skånehallen i Klippan ger oss tips:
– När du ska välja hundmat, välj ett torrfoder som är ett helfoder eftersom de innehåller alla livsnödvändiga näringsämnen som protein, fett, mineraler och vitaminer och i vissa bestämda minimimängder. Helfoder är anpassade för hundars olika behov som ålder, aktivitet och har lång hållbarhet. 

Är det skillnad på de olika märkena?
– Ja, prismässigt och kvalitetsmässigt. Kvaliteten avgörs till sist hur en viss hund mår av sin mat och hur mycket av näringen i ett foder som hunden kan tillgodogöra sig. 

Hur ofta bör en hund få mat?
– En valp bör äta 3-4 gånger om dagen för att successivt trappas ned. En vuxen hund bör få mat två gånger om dagen. Ibland, vid vissa sjukdomstillstånd, kan även vuxna hundar behöva dela upp den dagliga portionen på flera måltider efter veterinärs ordination.

Är det farligt att ge middagsrester?
– Nej, det är i allmänhet inte farligt. Men undvik starkt kryddad mat och i synnerhet lök och choklad. 

Sist men inte minst. Tänk på att hunden alltid ska ha tillgång till friskt vatten. Det är det viktigaste näringsämnet av alla. Torrfoder innehåller bara 10 % vatten, resten måste hunden dricka.