Välj rätt spolarvätska

Spolarvätska är en viktig säkerhetsdetalj. Riskerna i trafiken ökar med dålig sikt. Fast kom ihåg att fylla på spolarvätska för vinterbruk. Fel blandning kan vara skadligt för din bil. Här reder vi ut lite vad du behöver tänka på innan du fyller på spolar­vätska in för höst och vinter.

Det finns två olika typer av spolarvätska: Det finns spolarvätska med alkohol och utan alkohol. Spolarvätska med alkohol är avsedd för vinterbruk för att förhindra att den fryser när temperaturen sjunker under nollan. Spolarvätska ska klara att få bort alla möjliga typer av smuts från din vindruta och dina strålkastare.

Koncentrerad eller färdigblandad spolarvätska
Antingen köper du färdigblandad spolarvätska som bara är att hälla rakt ner i bilens behållare eller köper du koncentrerad vätska som man späder med vatten. När det är minusgrader ute är det viktigt att veta vad du har i bilens behållare för spolarvätska. Är det bara vatten behöver man göra något åt det snarast, om det fryser finns en risk för skador på bilens system för spolarvätska. Färdigblandad spolarvätska brukar klara mellan 18 och 20 minusgrader.

Spolarvätskan arbetar tillsammans med bilens vindrutetorkare för att hålla vindrutan ren. Ett tips är att se till så att torkarbladen är i bra skick. Bra torkarblad gör det naturligtvis lättare att hålla rutan ren – och med bra torkarblad som skrapar bort smutsen från vind­rutan behöver man inte använda så mycket spolarvätska.


Checklista inför vinterresan

  • Spolarvätska Ha alltid en extra flaska/dunk i bilen.
  • Extra tid Det tar längre tid att köra när det är dåligt väglag.
  • Reflexväst Ha alltid en liggandes i bilen och ta på dig den om du lämnar bilen vid vägkanten. Reflexvästen kan rädda ditt liv!
  • Vinterdäck Ett måste enligt lag! Se gärna artikeln i förra numret av i Söderåsjournalen.
  • Mobilladdare Slipp att sitta fast i trafiken med en urladdad mobiltelefon.
  • Isskrapa och borste Håll bilen ren från snö och is, både för din och dina medtrafikanters säkerhet.
  • Extrakläder Ett par extravantar och mössa kan hjälpa dig att hålla värmen om du blir fast i kylan.
  • Övrigt Startkablar, bogserlina, varningstriangel och en första hjälpen-väska borde alltid ligga i bilen!