Ung världsmedborgare

Tindra och Linn sjunger låten ”Ta det lugnt”

Mellanstadieeleverna i Ljungbyhed håller på att producera och sjunga musik genom projektet ”Ung världsmedborgare”. Till sin hjälp har de bland annat Heléne Lindqvist, känd profil i Klippan och David Fremberg som är producent.

David är till vardags bosatt i Malmö och har världen som arbetsfält som producent och låtskrivare åt artister från Europa, Nordamerika och Asien. Nu arbetar han med eleverna i Ljungbyhed och producerar deras egenskrivna musik. Kontrasterna att arbeta med Ed Sheeran eller Simon Cowell till att arbeta med Heléne Lindqvist och eleverna på Ljungbyhedskolan är stora. Fast det är lite av charmen.

Integrationsprojekt
Att eleverna spelar in musik och uttrycker sig musikaliskt är en del av kommunens satsningar på ökad integration där möjligheten att skapa nya mötesplatser och kulturella intryck tillsammans utgör navet.
– Målet är att bygga en gemenskap där alla känner stolthet över det de gjort tillsammans och skapa relation till sin hembygd. Kulturen är ett fantastiskt verktyg för detta och fördjupar en upplevelse, berättar Heléne.

En del av undervisningen
Musikläraren på Ljungbyhedsskolan, Erik Johansson, är involverad och har integrerat projektet i sin undervisning. Eleverna har fått öva genom att spela på olika instrument och sjungit. Det har varit ett uppehåll med att spela olika instrument sedan musik­skolan brann ned. Det har inte hindrat eleverna från att fortsätta med musiken och sitt projekt att sjunga och spela in musik.