Tips för nyårsfirandet

Det finns enkla grundregler för att en nyårsfest ska bli kul. Det ska vara gästvänligt och alla ska trivas. Har du tackat ja till en fest kan du inte sedan ändra dig och gå på en annan fest bara för att den verkar roligare.

Val av kläder
Ifall du ordnar fest kan du gärna sätta dresscode. Det underlättar för gästerna när de vet hur de ska klä sig. Stilrena och klassiska plagg passar bra till nyår. Kostym är ett extremt snyggt klädval till nyårsafton. Välklätt och snyggt, dressat från topp till tå. Styla med smycken och höga klackar. Till nyår är en nyårsklänning ett måste. Nyårsafton är tveklöst festernas fest och det är få tillfällen som låter oss glänsa lika starkt.

Mat
Litet nyårsmingel eller en sjudundrande nyårsfest? Ett gott nytt år börjar med god nyårsmat! Champagne och skaldjur. Det finns många dyra sätt att ta emot det nya året på. Dina gäster uppskattar god mat före dyr mat fast på ett festligt snitt.

Catering
Det finns det flera anledningar till varför många väljer att köpa färdiglagad mat just på nyår. Det är bekvämt och på nyårsafton har man mycket annat att stå i om man ska ordna fest. Genom catering kan du lägga fokus att umgås istället för att laga mat. Slipp stå i köket och njut av partyt istället!

Nyårsfirande förr
Att fira nyår den 1 januari är en nymodighet. Att vaka in nyåret är en sen tradition och en borgerlig företeelse vilken med tiden spritt sig i alla samhällsklasser. Kvällen firas av många i offentlig miljö, vilket man inte kan tänka sig om julafton som firas hemma med familjen.

Nyårsringningen och nedräkning till tolv­slaget spreds via radion från 1920-talet. Dock förekom nyårsringning på Skansen redan 1893, på initiativ av Artur Hazelius.

I Sverige var den 25 december vår nyårsdag ända fram till 1500-talet. I England firades nyår den 25 mars, fram till 1753. I det Bysan­tinska riket, bl.a. Ryssland, firades nyårs­dagen den 1 september fram till år 1700.

Nyårsdagen
Nyårsdagen är årets stora pizzadag. Vi äter dubbelt så många pizzor som en vanlig söndag, som annars toppar veckostatistiken.