Sångfågeln i Färingtofta

Det finns många eldsjälar i samhället som förtjänar att uppmärksammas. En av de största eldsjälarna jag träffat bor i Färingtofta och har bland annat varit sekreterare i Färingtofta IK sedan 1959.

Nils Svensson har erhållit Svenska fotbollsförbundets förtjänsttecken i guld för sina insatser för svensk fotboll och föreningsinsatser och dessutom Riksidrottsförbundets förtjänsttecken i guld, den högst utmärkelse som delas ut. Det som gör det ännu mer speciellt är att Nils själv aldrig spelat fotboll utan hans insatser har stannat i föreningen.
– Smeknamnet ”Sångfågeln” har en egen historia, berättar Nils. Efter varje seger för A-laget är det tradition att jag startar segersången, därifrån kommer namnet sångfågeln.

Enligt Nils egen utsago bor han praktiskt taget på idrottsplatsen. Förutom fotbollen finns det även en tennisbana på idrottsplatsen. Varje sommar arrangeras det en tennisturnering, Snälleröd Open.
– Det har varit fantastiskt att få uppleva så mycket under alla dessa år i Färingtofta IK, säger Nils.

Lärare och sekreterare
1956 flyttade Nils Svensson till Färingtofta och började som lärare på Färingtofta skola. Året efter gick han på sitt första årsmöte i Färingtofta IK och året efter valdes han in som suppleant i styrelsen. Året därpå valdes Nils till sekreterare i styrelsen, en post han innehar än idag!
– Jag har sagt, att det efter dags efter 60 år att någon ny förmåga tar över. Utöver att jag är sekreterare i klubben är jag speaker, det började på A-lags matcherna och sedan även för ungdomarna. Jag hjälper till med det som klubben ber om helt enkelt, berättar Nils.

Arbetet som lärare har främst varit vid Ljungbyhedsskolan och Färingtofta skola. Hela 43 år blev det som lärare innan Nils 1997 gick i pension. Först två år i Ljungbyhed sedan 17 år som lärare i Färingtofta och sedan ytterligare 24 år som lärare vid Ljungbyhedsskolan.
– Jag har inte haft någon som helst anknytning till skolan efter jag gick i pension. Jag trivdes alla år som lärare men efter jag gick i pension har jag varit aktiv som pensionär istället, vilket burit upp mig, menar Nils.

Hjärtat i historien, blicken mot framtiden
Det finns få som sett och dokumenterat mer av Färingtofta än vad Nils Svensson gjort. Hans intresse för bygden har resulterat i en bok om Färingtofta, flera studiecirklar om bygden som i sin tur mynnade ut i olika skrifter. Färingtoftabygden var full av liv för 80 år när det fanns speceriaffärer, bank, post, bageri, telegrafstation, caféer, biograf och busslinjer här.
– Färingtofta var en helt annan by förr. Allt är försvunnet idag. Det var det som fick mig att engagera mig i byn, samhället kan inte få dö ut. Eftersom kyrklig verksamhet och fotbollen fanns kvar var det där jag la mitt engagemang. Det är anledningen till att jag varit kyrkvärd i 30 år. Tankarna om bygden mynnade ut i Färingtoftaboken och studiecirklarna. Jag har på så vis jobbat både i nuet och i historien, berättar Nils.

Nils Svensson är unik för sina gärningar och obrutna engagemang för andra i samhället. Uppgiften att hålla landsbygden levande har Nils verkligen sett till att förverkliga.