Klippanpopen 40 år

Bo Ingvar Olsson blev musikledare på kommunala musikskolan 1977. Foto: Lazlo Nemeth

Det är i år 40 år sedan den så kallade Klippanpopen tog sina första steg. Detta uppmärksammas nu med en utställning i Konsthallen och med en minnesbok.

Musikföreningen Bombadill startades 1977 på initiativ av Bo Ingvar Olsson som då var musiklärare på gymnasieskolan och nybliven rektor för den kommunala musikskolan i Klippan. Musikskolan hade fått lokaler i det som kallas Kyrksalshuset i kvarteret Skolan. I källaren iordningställdes en ljudverkstad – Studio Bombadill – där medlemmarna i Bombadill kom att göra inspelningar under tio år.

Musikföreningen Bombadills ursprungliga inriktning var elektronmusik, vilket enklast kan beskrivas som en form av ljudcollage. En Moog-synthesizer och en bandspelare med fyra kanaler var några av de viktigaste redskapen vid dessa inspelningar. Bombadill arrangerade konserter i Biblioteket där dessa ljudcollage spelades upp inför intresserad publik.

Stidsvigspojken Christer Lundahl under en repetition med Torsson 1979. Christer spelade trumpet, bas och gitarr i gruppen. Foto: Sven Tall

På sommaren 1977 arrangerades den första musikfesten i Stadsparken i Klippan. Sommaren 2017 firade alltså även den 40 år – en av Sveriges äldsta musikfestivaler.

I Studio Bombadill började skivor spelas in. För 40 år sedan spelade rockgruppen Kriminella Gitarrer in två låtar till en singel, ”Vårdad klädsel/Förbjudna ljud”, som blev Sveriges första punkskiva i februari 1978. Idag är den ett samlarobjekt och betingar ett pris på uppemot 10.000 kronor på de auktionssajter som finns på internet. Något år senare gavs LP-skivan ”Svensk Pop” ut. På skivan medverkade bland annat gruppen Torsson med ”Klippans Centrum”. Dessutom fanns två grupper från Perstorp med: Noise och The Push.

Kriminella Gitarrer i Stadsparken i Klippan hösten 1977. Foto: Magnus Gustafsson

Skivinspelningarna fortsatte i en syskonförening till Bombadill – Svenska Popfabriken. Det lilla skivbolaget gav ut skivor med grupper från Klippan och Perstorp: Kriminella Gitarrer, Torsson, Noise, The Push, Kommissarie Roy och Johnny & Dom Andra. Från Malmö kom Wilmer X och spelade in sina första skivor i Studio Bombadill. Men även många andra grupper gav själva ut skivor som de hade spelat in i Klippan.

Sedan dessa första år av skivinspelningar av rockmusik i Studio Bombadill har Klippan fortsatt ha ett rikt musikliv. På Sågen i Klippan finns idag Svenska Popfabriken med inspelningsstudio och repetitionslokal, musikföreningen MIC med ett flertal repetitionslokaler, Teater Amabile med sina årliga musikaler av Bruksspelet. I andra ändan av kvarteret Sågen har Morgan Tjäder en studio och på Åbytorpsområdet har bröderna Martin och Niklas Ekelund Lemon Recording Studio. Möjligheterna att göra inspelningar i Klippan är således goda!

Musikföreningen Bombadills första studio i Kyrksalshuset 1977. Foto: Lars Henriksson

Om detta fyrtioåriga musikliv handlar utställningen ”Klippanpopen 40 år” på Klippans konsthallen den 9 dec till 14 januari.

Boken ”Ett skivbolag i varje by” behandlar framför allt perioden 1977-1985. Boken blir väl årets julklapp för den musik- och lokalhistoriskt intresserade Klippanbon? Finns att köpa på Klippans bokhandel.

Mats P