Färgfabriken i Klippan – historisk fabriksbyggnad

Före detta Velocipedfabriken sedermera Klippans Färgfabrik AB är en av Klippans finaste bostadshus idag. Fastigheten uppfördes i början av 1900-talet.

1908 startade Velocipedfabriken Herald cykeltillverkning som hade uppemot 15-20 anställda. Herald gick i konkurs 1921 och ett nytt bolag övertog verksamheten, men på 1930-talet köptes cykelfabriken i Klippan upp av konkurrenten Gislaved, som lade ner fabriken. 1936 startade bröderna Elmer och Carlos Swebe Klippans färgfabrik AB. Klippans färgfabrik var igång till mitten av 1950-talet och sysselsatte åtta anställda med att producera färgen och 14 säljare på fältet. Tillverkningen i Klippans färgfabrik AB bestod av lacker, emalj och spackelfärger, men även fukt- och rostskyddsfärger. En annan del av av verksamheten var försäljning av torrfärger, linolja, penslar, spacklar och dylikt.

På fabrikens andra våning hyrde senare Bröderna Ottosson in sig för tillverkning av grimmor, selar, andra hästtillbehör och kapell till traktorhytter. Bland hyresgästerna i fastigheten fanns även den legendariske Klippanfotografen Axel Blomgren, som hade sin ateljé i fabrikskomplexet. Byggnaden är bevarad på utsidan med sin tidstypiska arkitektonik.

Klippans kommun var tvungna att köpa fastigheten oktober 2007 för att förhindra mc-gänget Outlaws från att etablera sig i Klippan. Efter fullständig renovering på insidan av byggnaden består fabriksbyggnaden idag av tio moderna lägenheter. Lägenheterna är några av Treklöverns finaste lägenheter.