Klippans Gymnastikkrets fyller 100 år

Det hela tog sin början när några kvinnor två gånger i veckan övade friskgymnastik under fröken Isa Brodins ledning.

Antalet deltagare ökade snabbt men efter några år svalnade intresset eftersom det saknades redskap och 1915 lades verksamheten ned. När den nya gymnastiksalen stod klar, inrymd i den nya skolbyggnaden, bildades Klippans Gymnastikförbund den 28 november 1917. Många eldsjälar har sett till att föreningen levt vidare och ännu fler har tränat gymnastik i föreningen.

Välmående förening
Lena Karolidou har varit med i föreningen i 51 år, startade när hon var 4 år gammal. Lena berättar att medlemsantalet stigit rejält de senaste två åren och idag är de runt 450 medlemmar.

– Vi har 130 barn som står i kö för att börja som vi inte kan ta emot eftersom vi saknar lokalutrymme och tider till fler grupper. Hade vi haft en större hall hade vi kunnat få bort kön och låta alla som vill börja med gymnastik direkt. Vår verksamhet spänner över ett brett område från småbarnsgympa tillsammans med en förälder, allmän barngymnastik till tränings- och tävlingsgrupper inom truppgymnastik samt inom trampolin, berättar Lena.

Klippans Gymnastikkrets är både en anrik förening som fyller 100 år i år och en framgångsrik förening som fostrar både vardagsgymnaster och elitgymnaster. Ett problem som Lena beskriver är hur elitgymnaster inom trampolin kräver högre takhöjd än vad som erbjuds i Klippan. Ändå har klubben två stycken gymnaster i landslaget!

Jubileumsfest
Den 4 november blir det fest. Först blir det två föreställningar inför publik i idrottshallen och det kommer att finnas en fotoutställning med fotografier som skildrar föreningen genom åren. Till kvällen blir det bankett i Kulturcenter inne i Klippan med mat och uppträdanden.