Frisören som blev hela Perstorps fotograf

Från grindslantspojke till att bli fotografen som dokumenterade Perstorp i nästan 50 år, vägen var krokig för Artur Rosengren. Artur föddes som banvaktspojke och öppnade grinden vid järnvägsövergången, både när det skulle komma tåg och annars med för att tjäna en slant.

Sitt yrkesverksamma liv började Artur som tvålpojke, barberarlärling, i Örkel­ljunga med fyra års utbildning. Den 2 juni 1933 öppnade Artur sin egen rak- och frisersalong i Perstorp med fotografering som sidoverksamhet. Fotograferingen tog allt mer tid i anspråk och Artur fick anställa Börje Rubin för att sköta frisersalongen och 1948 tog han över frisersalongen för att Artur helt koncentrerade sig på fotograferingen.

Hela Perstorps befolkning
Fotograferingsarbetet växte och blev allt mer omfattande. Det var skolklasser, bröllop och barn som skulle fotograferas. Artur var även industrifotograf på Skånska ättikfabriken. Hus och människor i alla situationer skulle fotograferas, vilket innebar att Artur fick vara med om alla situationer i livet och dokumenterade alla med sin kamera.

Eftersom Artur var verksam som fotograf under mer än 50 år i Perstorp och hans foto­grafier skildrar hur Perstorp förändras är fotografierna ett stycke kulturhistoria som finns bevarad än idag. Många Perstorpsbor fotograferades genom livets olika skeenden och klassfotograferingarna gör att hela Perstorps befolkning finns med på foto. När Artur och sedan dottern Gunnel drog sig tillbaka fanns det några tiotusentals negativ från porträttfotograferingar vilka skänktes till Perstorps kommun för att rädda en kulturhistorisk skatt.

Fotoarkiv
Fotografierna i fotoarkivet skildrar Perstorps utveckling i modern tid. Beredskapstiden under andra världskriget, industrins framväxt och hur samhället växte fram och förändrades. Dottern Gunnel Hansen har bidragit till föreviga minnet av sin far Artur och hans fotografier genom att ge ut flera böcker med fotografier som skildrar både samhället Perstorp och alla Perstorpsbor.

Familj
Artur var gift med sin fru Ina och de fick två barn. Intresset för fotografering gick i arv, både sonen Sven och dottern Gunnel drev vidare varsin fotoaffär. Sonen Sven drev med framgång en fotoaffär i Tyringe och gav ut fyra böcker med bilder över Tyringe, medan dottern Gunnel tog över foto­affären i Perstorp och gav sedermera ut fem böcker med bilder över Perstorp och Perstorpsbor.