Trädgårdstips inför hösten

Hösten står för dörren och det är dags igen att höstpyssla i trädgården och göra den färdig inför vintern. När löven skiftar färg är det nära att de ska falla. Hösten är den bästa tiden för plantering.

– Du tjänar en hel växtsäsong jämfört med vårplantering. Sortimentet av blommor är oftast större och mer att välja mellan nu till hösten, upplyser Bertil Andersson på Bjärhus växt­butik om.
– Det finns 6 saker som du ska tänka på innan vintern som din trädgård mår bra av.

Ta hand om löven
Massor av löv på gräsmattan kan orsaka vinterskador till våren. Kör gärna över löven med gräsklipparen så att de sönderdelas. Löv under buskar och i rabatter ska ligga kvar som skydd mot ogräs och kyla, får de ligga lite längre tid hinner maskarna dra ner dem i jorden så de kan kommer till nytta som jordförbättrare.

Äpplen och päron
Var noga med att ta bort ”mumiefrukt” som sitter kvar på trädet för att undvika att svampsporer som orsakar sjukdomar övervintrar i bladen och frukterna. Bränn eller gräv ner mumiefrukt och nedfallna blad. Oskadade vinteräpplen lindas in i tidningspapper och förvaras svalt, 3-5 grader är perfekt.

Beskära träd
När löven har fallit av är det perfekt att beskära träd och gallra ur buskar. Alla stenfruktsträd som körsbär, plommon mår bäst av att beskäras på hösten så snart de sista frukterna är plockade. Äppelträd beskärs juli-september. Det du ska beskära är 3D: Döda grenar, Defekta grenar och grenar som är Direkt i vägen ska tas bort.

Klippa växter
Pioner och jordgubbsblasten bör klippas för att eventuella svampsjukdomar inte ska övervintra i blasten.

Gräsmattan
Klipp gräset men se till att gräset inte blir kortare än 5 cm eftersom längre gräs bättre ger bättre motståndskraft mot ogräs och mossa. Höstgödsla (Algomin trädgård exempelvis) vilket stärker gräset och gör det mer frosttåligt.

Höstpyssel
Töm och ta bort vattenslangen och stäng av vattnet innan frosten kommer. Rensa takrännorna från skräp och löv. Sätt upp fågelholkar som småfåglar kan sova i och få skydd mot kalla vinternätter.