Mysigare inomhusmiljö och lägre värmekostnader

Har du en braskamin att elda i skapas det en varm och behaglig atmosfär i huset när det blåser kallt ute. Din braskamin är husets hjärta som sprider värme och sänker dina uppvärmningskostnader.

En ny braskamin är 60 procent effektivare och har 90 procent renare förbränning än en 30 år gammal kamin. Byter du din gamla braskamin mot en ny kommer du att spara uppemot 4 500 kronor per år och den som nyinstallerar en braskamin kan spara hela 9 000 kronor per år på minskade uppvärmningskostnader. Dessutom är miljö- och hälso­vinsterna stora.

– Moderna kaminer har en bättre förbränning än äldre modeller. Med ny teknik är eldandet bättre för både miljön som för plånboken. En bras-kamin är det bästa komplementet som värmekälla och dessutom eloberoende, säger Pierre Möller på Fönsterfint som är återförsäljare av Contura braskaminer.

Eldningstips för att spara på pengar och miljön

  • Välj en modern braskamin.
  • Elda endast med torr ved.
  • Sota skorstenen regelbundet. Det är viktigt både ur energi- och brandsäkerhetssynpunkt.
  • Välj lövved, som ger mer värme än barrved. Det brinner dessutom lugnare.
  • Kontrollera röken. Är den vit, nästan genomskinlig, så vet du att du eldar rätt.