En rättskaffens brottarprofil

Den tidigare Klippanbon Sara Eriksson Dikanda kommer titt som tätt på besök i Klippan eftersom hon är ny förbundskapten för damlandslaget i brottning, den första kvinnliga förbundskaptenen dessutom.

En bestämd men glad kvinna är det första som slår mig när vi träffas. Sara inger respekt med sin hållning och ögon som både skrattar och är allvarliga. Med tanke på att Sara flyttade hemifrån efter hon slutade 9:an och flytten gick 170 mil ner till Klippan och brottargymnasiet finns det karaktär i henne. Idag jobbar hon dessutom som ingripande polis som åker på larm i Göteborg.

Klippan
När vi sitter och pratar om livet i allmänhet berättar Sara att det var tufft att flytta hemifrån och inte kunna åka hem över helgen som de andra kunde eftersom föräldrarna bodde så långt borta. Hennes mamma kom ner några gånger om året med tåg och stillade den värsta hemlängtan. Under tiden på brottargymnasiet utbildade sig Sara till kock och direkt efter studenten fick hon jobb som kock på Gästis i Klippan och ansvarade över köket. Tre år jobbade Sara på Gästis och det var tre lärorika år berättar hon. Efter 6 år i Klippan och tre år som kock hade det växt fram en önskan om att plugga vidare och byta träningsmiljö.

Vändningar i livet
Flytten från Klippan gick till Göteborg och studier vid Örebro universitet, idrottspsykologi, på distans. Istället för att jobba som kock blev det jobb på Nautilus som senare blev SATS, både som instruktör och receptionsansvarig.
– Under 2002 kommer jag på att jag vill bli polis men det är två år till OS i Aten som hela min träning är upplagt för, berättar Sara.

OS i Aten 2004 blev en missräkning och Sara drabbades av vad hon kallar OS-frossa och fick inte ut sin brottning. Med 14 medaljer från VM och EM, bland annat 2 VM-guld och 3 EM-guld och resten silver och bronsmedaljer fanns det förhoppningar om ett OS-guld.
– Jag ville för mycket helt enkelt, så att jag inte kunde få ut det jag kunde, säger Sara.

Istället för en OS-medalj blev Sara gravid några månader efter hon kommit hem och fick två barn innan hon gjorde slag i saken och sökte till polisutbildningen och kom in i Växjö. Aspirantutbildningen kunde hon göra hemma i Göteborg och fick sedan anställning i Göteborg som polis.
– Yrkeslivet som polis är tufft eftersom du ser baksidan av samhället och träffar många människor som mår dåligt. Samtidigt är det ett varierande jobb där ingen dag är den andra lik och vi är ett tajt gäng som upplever mycket tillsammans. Du möter människor i tjänsten som du ska vägleda och hjälpa. Mina studier i psykologi och min livserfarenhet har jag stor nytta av liksom att jag har alla grepp i ryggraden vilket är en trygghet när vi ibland måste handskas med våldsamma personer.

Skilda världar
Att vara både polis och förbundskapten är två olika världar men i båda fallen är det uniform eller träningskläder som ska vara på. På frågan hur det är att vara ny förbundskapten i dambrottning:
Jätteroligt, spännande och utvecklande. Jag får dela med mig av mina erfarenheter. Jag vet hur det är och kan vara där både i med- och motgångar. Sen är det väldigt mycket glädje och positiv energi tillbaka.

Sara fick känna på TV:s genomslagskraft efter hon ställde upp och blev trea i Mästarnas Mästare 2015.
– När de ringde och frågade om jag ville vara med trodde jag först att det var någon som ringde och drev med mig. När vi kom ner och träffades vi deltagare blev vi en tajt grupp direkt. Det var mycket skratt under inspelningarna och du vande dig fort vid att TV-teamet var där. De filmade från kl 8-22 varje dag. Eftersom vi alla varit elitidrottare, fast i olika grenar, var vi rätt lika och kunde komma överens direkt, avslöjar Sara.

Det är ingen glamour att vara landslagsledare eller landslagsbrottare utan de bor i en klubbstuga under lägret och sover på liggunderlag eller luftmadrasser. Som inte det var nog delade de klubbstugan med ett fotbollslag med 10-åriga killar som var på fotbolls­läger. Jag beundrar Sara och alla andra idrottare som brinner för sin idrott och lägger ned alla oglamourösa timmar för sin sport.

Namn: Sara Eriksson Dikanda
Född: 1974, Töre utanför Luleå – Klippanbo 1990-1996
Familj: Gift med Pierre Dikanda, två barn
Yrke: Polis på halvtid och förbundskapten i brottning
Känd: Invald i både internationella förbundets Hall of Fame och Göteborgsidrottens Hall of Fame som första kvinnliga brottare
Aktuell: Deltar i jubileumssäsongen av SVT:s ”Mästarnas mästare” som sänds i höst.