75 års jubileum för Östra Ljungbys scoutkår

Det stundar både firande och jubileumsutställning den 20 augusti berättar scouterna i Östra Ljungby. Senare i höst blir det födelsedagsfirande med tårta för medlemmarna.

Ordförande Nils-Inge Ingelström möter upp i Haglekulla där scoutstugan finns och hälsar välkommen. Ett litet gäng scouter i blandade åldrar har slutit upp i semestertider och berättar om både forna tider och dagens aktiviteter. Det är glada miner och mycket skratt, det märks att alla har trevligt tillsammans. Scoutkåren i Östra Ljungby är från början en avknoppning från scouterna i Kvidinge.

Hemvändardag 20 augusti
Hembygdsföreningen har sin årliga hemvändardag i år den 20 augusti och Ingegerd Ellenberger berättar att scouterna varit i kontakt med hembygdsförening och fått lov att använda stallet och visa upp tidningsurklipp och bilder genom Scoutkårens 75-åriga historia. Målet är att få dit tidigare scouter och öka antalet besökare under hemvändardagen.

– Vi hoppas förstås att det blir en stor återträff av tidigare scouter och många kära återseenden, avslutar Ingegerd som varit med sedan 1963.

Lina Gustavsson berättar om arbetet med att scanna in en massa gamla bilder och hur de beviljats pengar från Sparbanksstiftelsen för att digitalisera och spara bilder till eftervärlden. Det finns bilder från alla läger genom åren och från 50 års jubileumet.

Flitiga lägerdeltagare
Östra Ljungbys scouter är engagerade och deltar vid många läger och jamboreer, säger Annika Ingelström. Vi har haft scouter iväg till Danmark flera gånger, även Norge och Island. Island var speciellt eftersom det aldrig blev mörkt, inte ens om natten.

– Nu i sommar ska vi åka till Klarälven, bygga vår egen flotte och bada, flikar Clara Andreasson in.

Även vid  världsläger, jamboree, som är vart fjärde år runt om i världen har vi haft scouter som deltagit. England, Kanada, Thailand, Sverige och Japan är några av de länder som vi haft scouter iväg till.

– Vi har verksamhet från 7 år och uppåt, informerar Annika mig om.

– Det roligaste med att vara scout är att vi får vara ute i naturen och lära oss nya saker. Vi träffar kompisar hela tiden och hittar på roliga saker, berättar Clara Andreasson, hennes syster Millie och Lisette Svensson.