Årets kock utsågs på Ljungbyhedsskolan

Det vinnande teamet: Tilda van der schaff, Erik Ottosson och Gustav Harrysson.

Ett spännande och smakrikt äventyr utspelade sig på Ljungbyhedsskolan när kockkampen avgjordes. Flera olika sammansatta lag fick i uppdrag att tillaga en måltid där huvudingrediensen var kycklingfilé. Maten tillagades från grunden med sås och upplägg av maten.

Varför en kocktävling på skolan?
Tanken är att eleverna ska få lära sig tillaga mat från grunden, vilket är en del av undervisningen. Mat är kopplat till hälsan. Men det är även viktigt att bryta bröd med varandra då det främjar det sociala. Mat är även en del av vårt kulturarv, både som svensk eller om din familj kommit hit från ett annat land. Vår matkultur skapar gemenskap och det är kring matbordet vi interagerar med varandra och löser eventuella konflikter, berättade hushållslärare Ellinor Várady, som är initiativtagare till kocktävlingen på Ljungbyhedsskolan.

En jury fanns på plats och bedömde maten, uppläggningen och den röda tråden i matlagningen. Juryn bestod av Klippan kommuns kostchef Lill Spenninge, Lars Andersson från Hemköp i Ljungbyhed, Rune Persson och Cecilia Örnemark från Barn- och utbildningsnämnden samt Mattias Adolfsson, verksamhetschef grundskolan.

Lars Andersson från Hemköp tyckte om initiativet ”Årets kock”.
– Mycket trevligt initiativ som lär ungdomar att tillaga mat från grunden. Idag äts det för mycket färdigrätter och tacos. Genom det här lär sig barnen laga mat tillsammans och får insikt i att god hemlagad mat oftast är billigare än att köpa pizza eller annan köpmat.

Kostchef Lill Spenninge var lyrisk över elevernas matlagningskonst:
– Maten har smakat över förväntan och det kommer att bli svårt att utse vinnare eftersom alla både serverat tilltalande och tillagat fantastiskt god mat. Jag hade utan tvekan serverat alla maträtterna hemma med stor behållning. Verkligen genomtänkta upplägg och välplanerade rätter.

Efter juryn överlagt enades de till sist om en vinnare med motiveringen:
”Klassisk komplicerad rätt med bra utseende och smak och bra näringsinnehåll.”

Den vinnande rätten:
Mannerströms Kycklingroulader fyllda med lök, persilja och bacon

Det vinnande bidraget: Mannerströms Kycklingroulader

Ingredienser (4 pers)

Roulader:

 • 16 skivor Tunnskivad Kycklingbröstfilé
 • 1 skivad gul lök
 • 4 baconskivor grovskurna
 • 2 msk fransk senap
 • 1 dl grovt hackad persilja
 • 4 st skalade morötter, skurna i stora bitar
 • 5 dl färdigblandad kycklingfond enl. instruktioner på flaskan
 • 8 grillspett
 • 1/2 dl creme fraiche
 • 1 dl grädde
 • 1 msk smör
 • Salt och peppar

Potatismos smaksatt med parmesan:

 • 500 g skalad King-Edvard potatis
 • 100 g smör
 • 2 dl grädde
 • 100 g riven parmesan

Gör så här:
Roulader: Fräs bacon och den skivade löken i en stekpanna tills det hela fått lite färg och löken har mjuknat. Dra av från värmen och låt svalna ett par minuter. Tillsätt dijonsenap, persilja, salt och peppar. Lägg lite fyllning i mitten av varje skiva och rulla ihop. Träd dem sedan på grillspett. Tänk på var skarven sitter. Jag brukar använda två grillspett till varje portion av fyra roulader. Stek sedan i olivolja. När de fått fin färg häller man på kycklingfonden och låter småputtra i ca 15 minuter. Samtidigt lägger man i morötterna och låter dem ligga i samtidigt tills de har blivit lite mjuka. Tag rouladerna och morötterna ur pannan. Tillsätt creme fraiche, smör och grädde i buljongen och mixa med en stavmixer till en skummig buljong.

Potatismos: Koka potatisen i rikligt saltat vatten. Häll av och ånga av potatisen, passera eller pressa den genom en potatispress. Rör i varm grädde, rumstempererat smör och avslutningsvis parmesan. Smaka av med vitpeppar.

Garnera gärna med bladpersilja på potatismoset och under morötterna. Servera med skivade cocktailtomater