Inge-Thore Rörstrand – i musikens tjänst

I en lägenhet i Klippan bor Inge-Thore Rörstrand och hans hustru Aina. När du kliver innanför dörren finns det ingenting som avslöjar att här bor en ikon vad gäller musik och underhållning under de senaste 70 åren. Det är en fascinerande berättelse om kärlek, musik och livet i sig självt som Inge-Thore har att berätta.

1931 föddes en liten påg som döptes till Inge-Thore och som fyra-åring upptäcktes det att pågen hade ett musikintresse. 6 år gammal får han sitt första dragspel och under skoltiden var det dragspel som spelades. 13 år gammal introduceras Inge-Thore till klarinett och läraren Gustav Pommer lärde honom spela.

Fast i musiken

Som musiker i ung ålder blev steget in i Klippans musikkår kort och fram till början av 1950-talet var Inge-Thore med och spelade.

– Jag hade på tok för mycket att göra. Förutom musikkåren spelade jag även i en orkester från 1948 och sedan dess har jag spelat dans- och festmusik.

Musiken var hobbyn och om dagarna var det arbete som elektriker som gällde fram till 1972 då arbetet som elektriker blev en hobby-verksamhet och musiken som varit en hobby blev en heltidssysselsättning istället. Om dagarna blev det arbete som musiklärare och om helgerna var det spelningar.

– Jag har räknat ut att jag spelat vid fler än 150 dansplatser i Skåne, Blekinge och Småland och att jag gjort någonstans mellan 3000-3500 spelningar genom åren, berättar Inge-Thore.

Idag är det lite lugnare än på 70-talet då det var 17 spelningar i månaden vid sidan av jobbet om dagarna, men än håller Inge-Thore igång och spelar vid fester och leder PRO Klippans dragspelsgrupp. Dessutom är han och hustrun Aina ansvariga för PRO:s trivseldanser, som årligen har ett tusental besökare.

Kärleken till Aina

Vid en spelning 1949 fick två ungdomar ögonkontakt, musikern på scen och en vacker kvinna på dansgolvet. Fast det mötet blev kortvarigt. Men fem år senare, på dansplatsen i Oderljunga, korsades deras vägar igen och kärlek uppstod. Samma år gifte sig Inge-Thore med sin Aina.

Bästa minnet

– Mitt bästa minne är förstås när jag träffade Aina, säger Inge-Thore kärleksfullt. Mitt roligaste minne är nog när vi spelade non-stop i Vägasked. Bröderna Lindqvist och jag spelade ihop minns jag. De var både trevliga och roliga att spela ihop med. Hamnfesterna i Arild finns det många fina minnen ifrån.

Spridit musikalisk glädje i bygden

Förra året nominerades Inge-Thore till Klippan kommuns kulturpris för sina gärningar att både ha spridit musikalisk glädje i hela Skåne och för att ha bidragit till att ge många människor grundkunskaper om musik. Det har varit musik genom hela livet.

– Jag har svårt att sluta spela. Men jag tackar nej till många spelningar idag.

Inge-Thore Rörstrand är en ambassadör både för Klippan och musiken. Musik påverkar oss människor och med tanke på alla människor som lärt sig spela musik av Inge-Thore, lyssnat och dansat till hans musik, finns det få människor som har påverkat andra och spridit glädje som Inge-Thore Rörstrand.