Söderåsen på Europas karta

Att vandra omkring i nejderna kring Söderåsen är att vandra i förfädernas spår. Ute i Kvidinge är det rest ett monument av Karl August, en gång kronprins i Sverige.

Karl August var en bricka i ett storpolitiskt spel och egentligen föga omtyckt av folket utan beskrevs som ”Liten, fetlagd, koppärrig, med ovanligt kort hals, blossande kinder och blodsprängda ögon, saknar han helt och hållet kunglig hållning”.

Men ett monument är rest över honom efter han vid en tur till häst fallit av hästen och brutit nacken. Slaganfall eller hans förkärlek till brännvin, det finns olika berättelser om vad som orsakade fallet från hästen och dödsfallet.

Falskt anklagad
Karl August död blev sedermera Axel von Fersens död i Stockholm där han lynchades under Karl Augusts färd till begravning. Axel von Fersen blev internationellt känd för att han ska ha varit den franska drottningen Marie-Antoinette älskare. Axel von Fersen beskylldes för att ha förgiftat Karl August, vilket han senare friades från, men först efter sin egen död. Marie-Antoinette fick inte heller någon lycklig sista tid.

Kronprins efter stadskupp
Karl August blev kronprins av Sverige efter statskuppen våren 1809 då kungen, Gustav IV Adolf avsattes. Till ny kung utsågs kungens farbror, hertig Karl, som blev kung Karl XIII. Men då kung Karl var barnlös drev kuppmakarna igenom att den danske ståthållaren i Norge, prins Kristian August av Augustenburg blev svensk kronprins. Eftersom namnet Kristian inte hade någon bra klang i Sverige fick han byta namn till Karl August.

Historien går igen
Bristen på källkritik och ryktesspridning blev Axel von Fersens död, brännvin och ohälsa blev Karl Augusts död – samma ingredienser som i Paradise Hotel på TV idag och allt står som monument i Kvidinge. Vi har alltså inte lärt oss ett dugg av historien!