Petrikören firar 50 år

Petrikören, som har sitt ursprung i dåvarande Klippans blandade kör, bildades samtidigt som Sankt Petri kyrka invigdes och firar därmed 50 års­jubileum.

Petrikörens målsättning är att främja körsången och församlingssången i Klippans pastorat samt genom sången och musiken sprida evangelium och skapa gemenskap. Kören, som är fyrstämmig, är cirka 25 till antalet och består av kvinnor och män i olika åldrar. Margit Engström och Eva Clausson har varit med längst i kören. Margit berättar att hon varit medlem av kören sedan 1969 och hjälpt till på alla sätt. Eva började 1979 när yngsta sonen nästan var nyfödd. Båda framhåller gemenskapen i kören som kittet som får alla att trivas och fortsätta.

Lördagen den 27 maj anordnas det en jubileumskonsert med ett specialskrivet körverk som startar med mingel på kyrkbacken klockan 16, innan konserten som börjar klockan 17. Petrikören ska bland annat framföra en specialskriven komposition av ton­sättaren Thomas Blum, som handlar om S:t Petri kyrka, kyrkans klockor och verket är en vandring genom kyrkan. Verket slutar i ett crescendo där kyrkklockorna ringer och ingår i kompositionens slut. Texten till verket är skrivet av Hans Pettersson och är en berättelse om Klippan.

Firandet av Petrikören är finalen på jubileumsåret och förutom det specialskrivna verket, Klippan Kristus, kommer det att sjungas ett axplock av låtar i början av konserten. Biljetter finns att hämta kostnadsfritt på biblioteken i Klippan samt expeditionen vid S:t Petri kyrka.