Månadens Profil: Jeanette Friberg

En solig aprildag kommer Jeanette Friberg förbi och sällan har Strindbergs strof ”Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett höganäskrus i en svångrem runt halsen” känts mer träffande. Jeanette är ett yrväder på ett positivt vis med ett medryckande skratt och med mycket värme.

För ungdomarna i Ljungbyhed är Jeanette en av föräldrarna vid fritidsgården Holken, men för oss andra är hon främst känd från Bruksspelet och de olika roller hon spelat där.

Hilma Mässing
Att ha en större roll vid Bruksspelet är ingen dans på rosor utan det är åtskilliga timmar som läggs ned på repetitioner och inläsning av manus.

– Årets uppsättning av Bruksspelet omfattar flyget i Ljungbyhed under 1920-talet och jag spelar Hilma Mässing som är en kvinnorättskämpe på bruket. Kvinnlig rösträtt är en stor fråga. Kläderna, musiken gör att det är fartfyllt och glatt, en spännande tid helt enkelt, säger Jeanette.

Att spela en större roll under Bruksspelet är givetvis en stor upplevelse på det personliga planet med. Från att ha hållit på med show och dans fram till gymnasiet till att ta upp det igen inför publik, det är ett stort steg.

– Det som tar tid är replikerna, dansen är lättast. Sen när rekvisitan tillkommer det är då det blir rörigt, fortsätter Jeanette att berätta.

Även om det går åt många timmar att lära sig repliker och allt annat runtomkring är det värt det eftersom det är socialt trevligt att träffas.

– De första åren var repetitionerna roligast eftersom det var nytt och jag växte som person för varje gång. Magin med repetitionerna försvann efter något år men efter att jag hade uppehåll förra året är suget tillbaka i år, avslöjar Jeanette.

Barnen har aldrig haft något emot att deras mamma är med på scen men de har själva inte heller haft något intresse att vara med. Jeanettes man, Jimmy, är inte heller involverad utan sköter marktjänsten hemma under den intensiva repetitionsperioden. Familjen har fått följa med på filmpremiärer, inte alla barn som får lov att vara med om det.

Afrodans
Det där med dans är naturligt för Jeanette som från att gått på Afrodans i Perstorp utbildade sig till instruktör genom Gymnastikförbundet och Aerobicweekends, fick jobb på en träningsstudio som stepinstruktör och började senare hålla Afrodansklasser. Idag håller hon Afrodans i Ljungbyhed en gång i veckan.

– Jag älskar dans och Afrodans i synnerhet. Under sommaren kör vi utomhus, barfota i gräset. Det är en härlig känsla.

Snälleröds snaps
Jeanette beskriver sig själv som en rastlös själ som inte får bli uttråkad samtidigt som hon framhåller att hon levt ihop med samma man i över 20 år och jobbade i över 15 år på Nils Hanssons åkeri. Sedan 2013 arbetar hon för Snälleröds både administrativt och i produktionen med snapstillverkning i hantverksmässig skala. Kryddspriten görs på fabriken i Ljungbyhed, kryddorna extraheras i spritbad och destilleras. Det är dessutom lite marknadsjobb på distans ihop med säljavdelningen i Stockholm.

Fritiden
Den tid som finns över fylls av föreningsliv i fritidsgården Holken som drivs ideellt två gånger i veckan.

– Vi är 50 personer som är med i hjälpgruppen som gör att det finns en fritidsgård i Ljungbyhed. Finns ett behov av en fritidsgård dit barn och ungdomar kan söka sig under lov och när de är lediga. Fördelen är att man lär känna alla barn i byn.

Hennes stora pojke spelar fotboll och innebandy vilket sväljer tid och engagemang det med. Fast det är inget Jeanette ser som betungande utan föreningslivet är bara roligt.

Familjen bor på en avstyckad gård i Spången med fyra katter och en hund. Det blir kanske fler djur i framtiden när det finns tid över att sköta får eller getter.

– Nästa projekt är husrenovering, inget jag längtar efter. Jag har ritat hur jag vill ha det, men jag är varken händig eller praktiskt lagd. Att fixa och renovera blir inget kul när man inte riktigt kan, och så tar det ju tid. Vi har bestämt att vi ska göra lite i sommar, renovera och fixa med huset, avslutar Jeanette.

Den 30 juni har Bruksspelet premiär och Jeanette står på scenen igen.