Willy Flato gav Perstorp stora skyltfönster

Historiska byggnader, kända personer och lokala verksamheter får liv igen i Perstorp. Tiderna förändras men byggnaderna består och varje byggnad bär på sin egen historia.

Digital Center och Strandböke måleri affärs- och kontorslokal ligger i Willy Flatos hus. För allmänheten är det ett hus i mängden men både huset och Willy Flato bär på en intressant historia. Willy kom till Sverige från Tyskland 1923, nyutbildad ingenjör och Karl Rabe som hade varit som en far för Willy under uppväxten är den som får Willy till Perstorp. Karl Rabe är vid den tiden högt uppsatt vid fabriken. Willy började på golvet och slutade som produktionschef på Isolitfabriken, senare Perstorps AB. Willy blev med tiden en Perstorpsprofil, dels genom sitt arbete och dels genom sin stråkorkester, med sin fru Inez på piano, som reste runt och spelade på stumbiografer innan det fanns ljudfilm.

Huset på Köpmangatan 6 som Flato ritade och byggde 1932 var på den tiden ett hus som stack ut från mängden, både för sin höjd och skyltfönsterna på markplan. Det var endast affärerna i storstäder som hade stora skyltfönster. Huset har dessutom skyddsrum i källaren om Sverige skulle drabbas av krig.

1965 öppnar Luxor en radio- och TV-butik i huset på Köpmangatan 6. Det är samma år som färg-TV kommer till Sverige. Luxorbutiken i Perstorp är lyxig med de stora skyltfönstren och försäljning av TV-apparater. I oktober 1968 fanns färg-TV i 30 000 svenska hem. TV:n kostade då 4000 kronor vilket motsvarar cirka 32 500 kronor i dagens värde. TV- och radiokedjan ”Göinge radio” tar sedan över lokalerna och fortsätter försäljningen av TV- och radioapparater.

Försäljningen fortsätter men när Börje Schöld öppnade eget bytte affären namn till ”Schölds Radio & TV”. Men Börje drabbas av cancer och gick bort alldeles för tidigt. Men TV- och radioaffären levde vidare, nu under namnet Werners Radio & TV service. Sedan 2008 har det varit Digital Center som drivit affären och förser Perstorpsborna med elektronikvaror och god service.

Flatos hus på Köpmannagatan 6 bär på många minnen, både affärerna och lägenheterna ovanför eller skyddsrummet i källaren. Det sägs att när Willy Flato skulle köpa tomten var säljaren noga med att flytta över tomglas på sin sida innan han skrev på kontraktet. Willy Flato bodde större delen av sitt liv på Köpmannagatan 6 i sin lägenhet på andra våningen.