Traditionsrik förening vill omfatta fler

Åstorpsortens Ryttarförening startade 1934 och är fortfarande en förening som engagerar medlemmar och lockar ryttare från hela Sverige till sina tävlingar. Med tre ridhus, utomhusbanor och bra parkeringsytor finns det bra förutsättningar men också brister. För den som är funktionsnedsatt är det stört omöjligt att komma upp på läktaren eller i cafeterian. Kön till den enda damtoaletten är lång vid varje tävling.

Kenneth Arvidsson, Eva Hafström och Lennart Pehrsson

Men det är förändring på gång berättar Eva Hafström som är ordförande i Åstorpsortens ryttarförening.

– Vi söker bidrag och ekonomiskt stöd för att handikappanpassa anläggningen med hiss till cafeterian och en ramp till läktaren. Vi ska ha fler toaletter, även en handikapptoalett förstås. Vi har beviljats bidrag från Skåne-idrotten och Sparbanken Gripen till en handikappanpassning men vi saknar fortfarande en miljon för att sätta spaden i jorden.

Totalt är investeringen kostnadsberäknad till två miljoner kronor vilket omfattar hiss, minst tre nya toaletter var av en är handikappanpassad samt en ramp till läktaren.

Amanda Håkansson

700 starter
Under sportlovshelgen var det tävlingar med 700 starter, trots att tävlingen krockade med Gothenburg Horse Show. För att arrangera stora tävlingar krävs det engagerade medlemmar som ställer upp ideellt som funktionärer under tävlingarna. Det är många arbetstimmar som läggs ned under en tävlingshelg. För de som känner till något om ridsport och det engagemang som finns inom sporten blev inte förvånade över att Peder Fredricson vann Jerringpriset. Åk ut till Åstorpsortens Ryttarförening och träffa alla ungdomar, familjer och engagerade utövare som ställer upp i vått och torrt för sin sport, då förstår du. Ridsporten är som en enda stor familj där varandras framgångar applåderas.

En av dagens tävlande var Amanda Håkansson som tävlade med sin häst Erosso N:

– Det gick både bra och dåligt idag. Vi är orutinerade och arbetar oss framåt, det var första gången vi tävlade på den här höjden. Det är alltid väldigt skoj att komma hit och tävla, allting är alltid bra i Åstorp.

Jonick Liljedahl

En som skulle in och tävla var hemmaryttaren Jonick Liljedahl. När hon inte själv tävlar sitter hon i sekretariatet och ser till att tävlingarna går att genomföra.

– Det är alltid kul att tävla på hemmaplan. Här är stort och det finns bra framridningsmöjligheter. Igår blev jag tvåa, hoppas på att det ska gå ännu bättre idag, berättar Jonick innan hon ska in på veterinärbesiktning.

40 år som ordförande
Eva Hafström presenterar mig för Lennart Pehrsson som varit ordförande i 40 år i föreningen, mellan åren 1970-2011. De berättar att Åstorpsortens Ryttarförening framgångsrecept bygger på samarbete både inom klubben och utanför klubben. Bland annat samarbetas det med Cykelklubben men även att såväl kaninhoppare som brukshundklubben använder anläggningen under vintern för sina aktiviteter.

Nästa steg är som sagt att tillgänglighetsanpassa ridsporten och att hälsa såväl pararyttare som åskådare med funktionsnedsättning välkomna till ridsportens underbara värld.