Många järn i elden…

Mångsysslare är väl ett korrekt uttryck för Anna Lundberg? Som mest hade hon fyra olika jobb, men hon har idag dragit ner på det något: tre olika jobb får räcka… Har du träffat på Anna så kan det ha varit som utbildare inom hjärt-lungräddning eller kanske på Räddningstjänstens kontor i Klippan. Kanske har du köpt en katt av Anna,
eller möjligtvis har dina barn fått en ansiktsmålning av henne? Hon har i alla fall många järn i elden, Anna Lundberg från Ljungbyhed.

Skåning från Stockholm
Anna Lundberg kom till Skåne från Stockholm som tvååring, men någon utpräglad skånedialekt har hon inte fått. En mamma från Gävle och en pappa från Sundsvall kan ju vara en förklaring till det. Anna har fört ett rörligt liv och bott på flera ställen i västra och mellersta Skåne, men hamnade i Ljungbyhed för 10 år sedan. Innan dess bodde hon i Ålabodarna vid Öresunds strand och hade köksutsikt mot Ven, med en och annan vacker solnedgång i havet. Bekanta tyckte hon var tokig som lämnade denna idyll och flyttade till Ljungbyhed.
– Jag föredrar skogen, den är mer omväxlande, säger Anna när hon tänker på varför hon och hennes man flyttade. Det blåste ju alltid i Ålabodarna, man kunde inte vara ute så mycket. Jag tycker mycket om Skäralid och trakten kring Ljung där vi bodde tidigare. Nu rastar jag min lilla hund, en pomeranian som heter Bella, i skogen däromkring. Ljungbyhed är fördelaktigt för mitt jobb som ansiktsmålare också, det tar en timme att åka till de större städerna i Skåne.

Kattuppfödare
Förutom att hon nyligen skaffade hund så bedriver Anna uppfödning av raskatter. De tre barnen i åldern 5, 7 och 9 år hjälper givetvis till med att ta hand om de norska skogkatterna. I synnerhet när det har blivit källingar är det kattyra hos Annas barn i huset utanför Spången i Ljungbyhed. I skrivande stund har man 5 avelskatter och 9 kattungar. Arbetsuppgifter för en seriös kattuppfödare av raskatter saknas inte, men djurvänliga barn kan ju bidra med skötsel och omvårdnad.

Inom Räddningstjänsten
Anna fick arbete som löneadministratör inom Räddningstjänsten för 10 år sedan. Efter det har tjänsten och arbetsuppgifterna byggts på och hon har idag en hel del arbete som inte är bundet till kontoret. Hon är idag, tillsammans med ytterligare några medarbetare, utbildare och instruktör för Räddningstjänsten i Åstorps och Klippans kommun.

– Det är utbildning i hjärt-lungräddning och av hjärtstartare. Hjärtstartare finns på fler och fler ställen i samhället och i hemmen. De blir billigare i inköp och om ett tiotal år kanske de är lika vanliga som brandsläckare. Fastighets- och bostadsbolaget i Åstorp har just köpt in ett femtiotal hjärtstartare till sina fastigheter så där blir det en hel del utbildningar inom den närmsta tiden, berättar Anna.

– Jag är också testledare inom räddningstjänsten, tillsammans med en kollega, fortsätter Anna. När nya brandmän skall anställas leder jag de fysiska testen. Räddningstjänst Söderåsen har 70 brandmän och de måste också testas varje år. Men jag testade inte mig själv, när jag blev brandman. Det fick min kollega göra.

Brandman
I Sverige är cirka tre procent av alla brandmän ”brandkvinnor”. I Räddningstjänsten Söderåsen har det av totalt 70 brandmän hittills som mest varit fem kvinnor, och Anna var då en av dem.
– Det var ett spännade arbete, säger Anna. Utbildningen till brandman var fantastisk. Jag ser inga hinder för en kvinna att vara brandman. Ibland krävs det kanske mer fysisk kraft än vad en kvinna har, men män och kvinnor kan komplettera varandra inom räddningstjänsten. Att dra upp en häst som gått ner sig i en mosse kanske är för fysiskt krävande för en kvinna. Men min kollega Ingela fick till exempel ta hand om en kvinna precis inför en förlossning och då var hon nog mer lämplig som kvinnlig brandman än om en man hade gjort det.

– Det var omväxlande, det hände alltid något, fortsätter Anna. När jag hade jouren kunde det innebära att jag ena stunden stod och putsade fönster och tio minuter senare fick sitta och trösta en tjej som råkat ut för en olycka.

Anna valde att sluta som brandman efter ett år. Att var tredje vecka ha jour och inte kunna röra sig för långt från brandstationen i Ljungbyhed hämmade hennes fjärde arbete som ansiktsmålare. Hon fick tacka nej till för många jobb och lade därför brandmans-hjälmen på hyllan. Nu skall hon satsa mer på ansiktsmålningen och skaffa en lokal till sin firma inne på Ljungbyhed Park.

Ansiktsmålning
– Jag har inte målat eller tecknat tidigare, även om min morfar är konstnär, säger Anna. Att måla på hud är helt annorlunda mot att rita eller måla på papper. Jag har fått bra respons på mina ansiktsmålningar och fått engagemang i hela södra Sverige. Barnens Dag, barnkalas, festivaler och karnevaler. Det har varit jobb från Blomstermåla Folkets hus i Småland till Swedbank i Ystad.

Hinner Anna med något mer..? Tja, musikintresse har hon också. Bruce Springsteen är den stora favoriten och i somras unnade hon sig två konserter i Göteborg. Men inte nog med det! I slutet av sommaren tog hon en semestertrip till USA och såg en av Springsteens spelningar på MetLife Stadium i New Jersey, sångarens ”hemmaplan”. En fantastisk upplevelse, intygar Anna, att tillsammans med 55.000 andra lyssna på Springsteen i fyra timmar. Har Anna någon favoritlåt med Springsteen? Ja, ”Tougher than the rest”, naturligtvis!