Lions bjöd på gås

Lions Club, en organisation med välgörenhet på programmet, håller även de på sina traditioner. Sedvänjan med gåsamiddag på Mårtensafton den 10 november firar man genom att bjuda hyresgästerna på kommunens äldreboende på en liten fest.

bilder-sven-008– Vi arrangerar Klippanfestivalen och överskottet därifrån använder vi till att bjuda på gås på Mårten, säger Sven Johansson i Lions Club. Det är de gamla på boendena i Klippan, Östra Ljungby och Ljungbyhed, som får ta del av middagen. Vi vill inte att traditionen med gås på Mårtensafton skall försvinna, och vi vet att många äldre uppskattar detta. Gåsen tillagas i kommunens kök men det är vi som betalar. Vi bjuder också på festdricka till gåsen.

Martinsdagen inledde fastan
”Mårten gås” uppfattas kanske som en skånsk tradition, men den har firats i andra delar av Europa åtminstone sedan medeltiden. Den katolska högtiden Martinsdagen den 11 november inledde fastan fram till jul. Dagen innan fastan började var sista chansen att smörja kråset på ett tag, vilket anses vara ursprunget till den festliga måltiden med gås och svartsoppa. S:t Martin av Tours var en biskop som levde på 300-talet och den 11 november, Martinsdagen, var hans dödsdag. Hans namn försvenskades till Mårten. Traditionen med gås på Mårtensafton har varit starkast i Skåne då gäss har varit vanligare här än i övriga Sverige.