Varm korv och mycket mer hos Nya Pålles i Klippan

Det är Jessika ”Tolle” Kristensson som är Klippans varm korv-försäljare nr 1! Protestera den som vill, men vi tror inte det hjälper. Och den som tror att korvkioskernas tid är förbi får fundera en vända till. Tolle driver sedan fyra år tillbaka Nya Pålles, ett gatukök som håller värmen i korvens traditioner.

Jessika började med att assistera pappa Nisse, ”Katten” kallad, redan i 13-årsåldern i hans ”korvalua” på Torget i Klippan. Sedan har det rullat på med jobb i kök och kiosk. En lång och trogen tjänst i den varma korvens tecken, alltså! Och förutom att hon håller i trådarna för Nya Pålles så driver hon Havsbadskjollan i Ängelholm på sommaren. Inom kort öppnar hon tillsammans med en anställd och sin dotter en pizzeria i Ängelholm med namnet Little Mama´s. Men… Nu var det ju Pålles vi skulle prata om!

Pålles korv
”Pålles gatukök är bäst för där jobbar morsan till Sven Tall…” Så låter det i Klippans Centrum, Torssons kända låt från 1979. Vi kan väl kortfattat få återge historien om Pålles korvkiosk?

Oscar ”Pålle” Paulsson startade korv- och glass-försäljning i slutet av 1940-talet efter att tidigare haft taxirörelse. Pålles kiosk låg då på Storgatan, intill det som idag är nr 8. I mitten av 1960-talet flyttades kiosken till västra utkanten av Klippan där familjen fortsatte driva rörelsen efter att Pålle gått bort 1963. Sedan blev alltså ”Pålles gatukök” nästintill riksbekant (nåja) genom att Torsson gav ut Klippans Centrum på LP:n Svensk Pop. Elsa Thall som jobbade på Pålles blev nästan lite kändis – liksom hennes son Sven – tack vare Torsson och Klippans Centrum.

Nya Pålles
Nya Pålles har en lite kortare historia, men den är ju ändock förknippad med ”gamla” Pålles. Per Tomasson, tidigare försäljare på Optimera, blev korvgubbe 2008 och satsade på en traditionell korvkiosk och lånade då namnet från gamla ”Pålles”. Korv-vagnen placerades strategiskt på Fabriksgatan i närheten av jobbarna på industriområdet och deras skrikande magar, vilket även var ett tillgängligt läge för förbipasserande biltrafik. Jessika ”Tolle” Kristensson jobbade hos Per och tog över verksamheten efter ett år, när Per drog sig tillbaka. Idag är korvvagnen ersatt av en kiosk som är lite mer ombonad och anpassad för året-runt-verksamhet. Och ett utbud som är betydligt mer än bara varm korv.

Dagens rätt – brett utbud
Nya Pålles håller huvudsakligen ett traditionellt utbud. Man säljer klassisk varm korv med bröd och mos, och hamburgare med pommes frites. Till Dagens rätt serverar man husmanskost, till exempel ”Pannbiff mé lög”, ”Fläsk och lögásås” och ”Raggmunk och fläsk mé lingon”. Men Tolle & Co har många strängar på sin lyra och kan konsten att variera sig; en grekisk biff med klyft-potatis, tzatziki och sallad dyker upp på menyn.
”Pålles goá pasta” har en sås baserad på sremska, en smakrik korv med ursprung i Serbien. Varje dag finns en god hembakt kaka för en billig peng för den som vill göra måltiden lite festligare. Den som vill ha omväxling kan få det hos Nya Pålles!
– Vi lagar maten med kärlek, säger Tolle som arbetar både i Ängelholm och i Klippan. Det är tack vare de duktiga tjejerna – Jenny, Inger och Emelie – som det fungerar bra här. Jag jobbar själv på Pålles några dagar i veckan, men jag är nog mest i vägen…
– Nja, lite nytta gör hon nog när hon är här, inflikar Emilie med ett leende. Ibland… Hon gör goda hamburgare i alla fall.

Ingen snabbmatsrestaurang
Nya Pålles är en traditionell korvkiosk så tillvida att det inte finns några inbyggda matplatser, det är verkligen en kiosk. Nu kan det väl vara lite kyligt att stå och äta ett mål mat ute under vinterhalvåret, men för Nya Pålles minskar kunderna bara något i antal när sommarvärmen försvinner.
– Många av våra gäster jobbar här på industriområdet så för dem går det bra att hämta maten här och sedan sticka tillbaks till jobbet och äta där, säger Tolle. Vi har många företag som ringer in en beställning, ”tolv dagens rätt och två hamburgare” till exempel, och sedan kommer de hit och hämtar. Det är praktiskt för dem och praktiskt för oss. Det är nog en service som fler företag skulle kunna utnyttja.
– Och vi har många yrkeschaufförer som stannar till, handlar och käkar i bilen, lägger Jenny till när hon levererar klassikern en korv med mos till en kund. Vi har ett bra läge, och rykte om att ha god mat. För någon dag sedan körde en lastbilchaufför direkt från färjan i Trelleborg och hit, för han ville ha ”riktig mat”, som han sade.

Tolles gatukök?
”Gött mos” och GS (gott snack!) får man på Nya Pålles. Tjejerna i kiosken trivs att snacka med kunder, många återkommer flera
gånger veckan. ”Korvtanter” och kunder trivs ihop. Men när det nu är ”Tolle” som driver korvkiosken borde den kanske heta ”Tolles gatukök”? ”Tolles gatukök är bäst för där jobbar…” Tja, det låter väl inte så tokigt! Skall vi fråga Torsson om de vill spela in en ny version av Klippans Centrum?