Torsson i Klippan

”Pålles gatukök är bäst för där jobbar morsan till Sven Tall…” Så lät det våren 1979 när Torsson meddelade sanningar om Klippan på första spåret på LP:n Svensk Pop. Låten hette ”Klippans Centrum” och om Klippan tidigare varit känt för brottning och papperstillverkning så blev orten nu också känd för ett inspirerat musikliv.

Grupperna som medverkade på LP:n (ni minns vinylskivorna?) hade spelat in i Musik-föreningen Bombadills studio och bildat
ytterligare en förening som hette Svenska Popfabriken. Kriminella Gitarrer och The Push gick i täten för de 6-7 grupper från Klippan och Perstorp som spelade in de uppmärksammade skivorna i början av 1980-talet.
Torsson var det obestridliga flaggskeppet med låtar som ”Det spelades bättre boll”, ”Öresundstwist” och ”Jag minns en gammal bil”. Texterna i Torssons låtar har få jämförelser
i svensk populärkultur och gruppen benämns ofta som ett ”kultband”, vilket nog är avsett som någon sorts beröm. Textmässigt har gruppen en egen domän som beskrivits som ”vardagsrealism med rötter i svensk landsbygd”.

Bildades för 40 år sedan
För 40 år sedan bestod Torsson av tre ungdomar från Klippantrakten och två Lundastudenter med rötterna i Jönköping. Sångaren och låtskrivaren Bo Åkerström är kvar idag, odiskutabel musikalisk motor i gruppen, övriga pojkar från Klippan (och övriga Skåne) har kommit och gått. Och kommit igen, som trumslagaren Sticky Bomb, eller bara kommit, som Thomas Holst, som spelat bas, men nu hanterar gitarr och orgel. Olle Drejare och Christer Lundahl, båda från Stidsvig, och Stefan ”Kiddie” Nilsson, från Klippan/Kvidinge, har tillsammans med Hans Dalén från Ljungbyhed passerat. Övriga medlemmar har haft ursprung i Lund/Malmö-området och Helsingborg.

Från Lund till Klippan
Gruppen bildades genom ett nästintill slumpmässigt möte i november 1976 när pojkarna från Klippantrakten åkte till Lund och fick spela med de två studenterna på Lilla teatern i Lund. Publiken, som bestod av tre damer som satt och stickade, avvek när de fick höra att det inte skulle bli någon teater den kvällen, endast musik. Musiken som kom från en helt orepeterad orkester, där medlemmarna aldrig spelat tillsammans, föll tydligen inte damerna i smaken. Men musikerna fortsatte att träffas i Lund, repeterade Rolling Stones-låtar och annat allmängods i rockmusiken, skrev en och annan egen låt. På den första musikfesten i Klippan 1977, arrangerad av musikföreningen Bombadill, lyckades man få publiken på sin sida. Gruppens egenhändigt komponerade ”Bertils gatukök” gick hem, scenen stormades av några entusiastiska ungdomar och låten fick framföras som ett extranummer.

Gruppen knöts till Musikföreningen Bombadill och började spela in egna kompositioner i föreningens studio i Klippan. Uppmärksamheten med ”Klippans Centrum” och Svensk Pop följdes upp med en LP med titeln ”Att kunna men inte vilja”. Där ingick bland annat”Assar höll ett tal” och ”Den italienske dansläraren”. ”Det spelades bättre boll”, som blev något av en hit, spelades flitigt i sport-radion.

Till Lund
Torsson som hade sin plattform i Klippan under 1980-talet baserade sig åter i Lund när de flesta medlemmarna flyttat till Lund/Malmö. Album har spelats in med glesa tidsintervall och ett antal time-outs har tagits, men engagemang och aktivitet har alltid återkommit. Medlemmarnas studier, arbeten och familjeliv har i hög grad påverkat gruppens levnadsbana. Några har lämnat Torsson och ersatts av kollegor i branschen.

Alfa-1-mikroglobulin
Bo Åkerström som sjunger och skriver de flesta sångerna har arbetat med forskning och undervisning i medicinsk kemi vid Lunds universitet sedan den dagen Torsson bildades. Han är idag professor i ämnet. Hans intresse för proteinet alfa-1-mikroglobulin tycks omättligt (kanske omätbart) men det har gett resultat. Bo arbetar nu med utveckling av ett läkemedel där det protein, som han har forskat på i mer än 40 år, kan ha en nyckel-roll. I en framtid kan det finnas en medicin som förebygger åderförkalkning och andra åldersförändringar. Det kan då vara Torsson-sångaren som genom sin grundforskning bidragit på ett avgörande sätt. Att Bo har skrivit en folkbildande text med titeln ”Blodomloppet” är inte en tillfällighet.

Inspelningar och turnéer
Torsson har fortsatt med inspelningar av cd-skivor och spelningar genom åren, men i lagom portioner får man väl säga. Bo Åkerström har saker att ta hand om utöver Torsson, så omfattande turnéer och storsatsningar har det var sparsamt med. Musiken har för Bo varit ett fritidsintresse som bejakat en viss typ av skaparlust, hälsosamt och begåvat på sitt eget lilla vis.

Idag
Och idag? Torsson lever och frodas, de spelar för hängiven publik och firar jubileum med en cd-skiva med titeln ”Torsson”. Svenska Popfabriken i Klippan lever och frodas, och i deras studio spelar grupper med medlemmar från de gamla banden in cd-skivor. Det senaste alstret är Lasakungen som ger ut cd:n ”Längtar hem” lagom till jul. Det mesta är som det en gång var. Den enda skillnaden är väl att alla som var med då, i slutet på 1970-talet, är 40 år äldre. Huh, var tog dom åren vägen?!