Tomas Rikse, kommundirektör

Av kommunens många ”nya” chefer är Tomas Rikse en av de senast anställda. Sedan februari innehar han befattningen som kommundirektör. Tomas, som har lång erfarenhet från kommunal verksamhet, har levt en stor del av sitt liv i Mälarlandskapen, men är sedan drygt tio år tillbaka skåning.

Tomas Rikse, idag i den mogna åldern av 55 år, växte upp i Örebro och utbildade sig till förvaltningsekonom, som var en socionomutbildning med inriktning på kommunal verksamhet. Yrkesbanan påbörjades då han fick den tunga titeln ”skolkamrer” i Laxå kommun.
– Det låter något det, skolkamrer som 23-åring, säger Tomas med ett leende. Det är väl bara ”drätselkamrer” som är ett strå vassare, men det har jag inte varit.

Har arbetat i flera kommuner
Förutom sitt kamrersarbete i Laxå har Tomas haft andra jobb med andra titlar, bland annat har han varit kommunekonom och kanslichef. Han har arbetat i sammanlagt 7 kommuner. De senaste sjutton åren har han haft arbetet som kommunchef: i Flen, Båstad, Älmhult och alltså sedan den 1 februari 2016 i Klippan.

Från att ha växt upp och arbetat i Mellansverige i större delen av sitt liv gick flyttlasset till Skåne 2006. Tomas fick kommunchefsjobbet i Båstad och slog sig ner på Hallandsås norra sluttning. Där har han funnit sig väl tillrätta och stannat kvar, även om han nu får ta hand om en kraftigt sluttande gräsmatta som skall klippas då och då.
– Jag trivs i nordvästra Skåne och Båstad, och ser ingen anledning till att flytta. Sen finns det ju en familj att ta  hänsyn till, tillägger Tomas. Jag har fru och en pojke hemma, och ytterligare två söner som nu är utflugna.

Bred erfarenhet
Tomas Rikse har trettio års erfarenhet som kommuntjänsteman, varav mer än hälften som högsta chef i den kommun där han har arbetat.
– Jag har en bred kunskapsbas när det gäller kommuners verksamhet, säger Tomas när han reflekterar över vad som kan vara hans starka sidor. Jag leder kommunens chefsgrupp och tror att jag är ganska bra på att skapa ett tryggt och kreativt klimat.

Framtidsfrågor
En av Tomas viktigare arbetsuppgifter är att arbeta för ett ökat bostadsbyggande i kommunen. Sedan 25 år tillbaka har det bara byggts bostäder lite pö om pö, och kommunen satsar nu på att få igång större bostadsbyggen till en ökande befolkning.

Fritid
En kommunchef har lite fritid också, och då passar Tomas på att läsa en del, gärna lite om svensk historia. Utlandsresor, där Italien är något av ett favoritresmål, blir en fin avkoppling från jobbet, liksom en runda golf då och då. Och så klipper han sin sluttande gräsmatta så klart, i alla fall på sommaren. Men om han ser det som avkoppling vill vi låta vara osagt. Men vissa saker måste bara göras, i synnerhet om man är kommundirektör…