Åstorp Grizzlys

Även om intresset för vintersporter inte är lika utbrett i Skåne som i nordliga Sverige så är ishockey en stor sport även här i söder. Kalla vintrar med minusgrader är ingen absolut nödvändighet för sporten som sedan årtionden tillbaka utövas inomhus.

I Skåne är det framför allt Rögle BK och Malmö Redhawks som ofta hälsar på i högsta ligan. Men även i de mindre kända klubbarna glider killar och tjejer fram på ”skrillorna” och drar iväg puckar så det tjongar i sarg och rink.

Åstorps ishall invigdes 1967 och ishockeyverksamheten startade några år senare, 1972. Åstorp IK hette föreningen som senare lade till ”Grizzlys” i namnet. En helt ny ishall byggdes 2007 ovanpå den gamla plattan där själva rinken ligger. Grizzlys har inför säsongen 2016/2017 lyckats avancera till div 2, där de inte varit på 33 år. Glädjande för klubben, men även en utmaning eftersom motståndet i en högre serie är tuffare.

Barn- och ungdomsverksamhet
Åstorp Grizzlys har en omfattande ungdomsverksamhet med träning och hockeyskola. För de yngsta gäller det att få lära sig det mest grundläggande; att stå på ett par skridskor, ha roligt på isen och lära sig att åka med en klubba.
– Ishockey är en bra sport för barn och ungdomar, menar klubbens ordförande Kenneth Jersmyr. Det är en lagsport som i sig är fostrande, man får lära sig umgås i grupp och ”tänka mer på laget än på jaget”. Ishockey är väldigt sammansvetsande och kombinationen av teknik och balans utvecklar ungdomars fysik. Det är ju viktigt att barn och ungdomar rör på sig, och ishockey är en sport med fart och fläkt som man mår bra av.

Konståkning
För den som inte vill hålla i en ishockeyklubba men ändå röra sig på is finns det också plats. Åstorp Grizzlys har ett trettiotal aktiva i bedömningssporten konståkning. Det är mest tjejer som intresserar sig för konståkning, men även där är det balans och teknik som utvecklas. Att ha kroppskännedom och kroppskontroll är något man har nytta av livet ut.

Flera lag
Åstorp Grizzlys har ett 70-tal aktiva ishockey-spelare i ungdomssektionen där de flesta är killar, men några tjejer finns också med. Föreningen har 7 lag och hockeyskola, konståkning, a-lag och veteranlag. Hockeylirarna i Grizzlys barn- och ungdomsverksamhet är i åldern 8-20 år. Seniortruppen – som väl för säsongen får ha målet att hålla sig kvar i tvåan – består av 22 spelare.

Fostrat elitspelare
En och annan elitspelare har genom åren fostrats i klubben. Peter Andersson har efter sin tid i Grizzlys varit i Västra Frölunda och Borås, men spelar nu för Örebro HK. Den 26-årige Kvidingepojken har till och med hunnit med några år i Vancouver i nordamerikanska ligan. Ett annat exempel är Eric Martinsson från Östra Ljungby som idag spelar för Växjö Lakers. Eric började i Åstorp, men spelade sedan för Rögle BK 5-6 år innan han hamnade i Växjö och spelar alltså idag – precis som Peter Andersson – i högsta svenska ligan.

Antingen man har en klubba i handen eller inte, så är det en skön känsla att glida iväg på glatt is! Och nyttigt för såväl ung som gammal, balans och kroppskontroll övas på ett bra sätt. Och så är det roligt också!