Karate – Självförsvar och Kampsport

Kampsporter har alltid funnits. Att mäta styrka, vighet och slughet i närkontakt med en motståndare är själva kärnan i dessa sporter. Variationerna är många och i vårt land har brottning, boxning och fäktning lång historia. Brottning och boxning fanns i de antika olympiska spelen för snart tre tusen år sedan. Sedan några decennier tillbaka har de asiatiska kampsporterna judo, jujutsu och karate spritt sig i Sverige. Enbart karatesporten har idag cirka 20.000 utövare i Sverige och en del av dem är aktiva i Klippans Karateklubb.

img_4092Karate – från Japan

Karate kommer ursprungligen från Okinawa, en av Japans större öar, och började få spridning i landet på 1920-talet. Karate, som har sin grund i självförsvar, har flera olika grundstilar vilka innehåller inslag av olika filosofiska inriktningar och det finns ett flertal skolor inom sporten. De olika stilarna och skolorna betonar olika tekniker inom sporten. Klippans Karateklubb tillämpar den skola som kallas Shotokan, vilken kom till Sverige på 1960-talet.

Filosofi och livstil

Karate är en budosport vilket innebär att den är kopplad till en livsfilosofi där respekt, ödmjukhet och disciplin är nyckelord. Filosofin genomsyrar träning såväl som vardagsliv. På detta sätt finns det en tydlig fostran i karatesporten. Karateträning består av grundtekniker, rörelsemönster och sparring. Genom övningar i styrka, smidighet, koordination och balans blir man starkare och får bättre kroppskännedom.

– Karate handlar inte om att ”banka och slå” som en del kanske tror, säger Dick Johansson som är tränare och kassör i Klippans Karateklubb. Vi tränar styrka, smidighet, koordination och balans. Kroppskontrollen utvecklas. För egen del märkte jag tydligt att jag fick bättre balans när jag började träna karate, en tydlig positiv effekt. Karate är ”ett sätt att leva” , säger vi. Vi betonar respekt och disciplin. Det är till exempel inte tillåtet att skratta åt någon annan. Genom träningen blir man även starkare mentalt och får bättre självförtroende.

Träning, tävling och motion

I Klippans Karateklubb, som har cirka 60 medlemmar, tränar såväl killar som tjejer gemensamt. De yngsta är 7 år och de äldsta är upp mot 70 år. Sporten innehåller graderingar, det vill säga en bedömning av vilken nivå man befinner sig på. Graderingen visas genom färgen på bältet; vitt för nybörjaren och svart för den som kommit långt. Fullärd blir man aldrig och genom att kunna ”tävla mot sig själv” för att nå högre grad sporras man till träning. Någon ”ständig förlorare” finns inte inom karate.

– Karate var ju från början en självförsvarsteknik, ett sätt att försvara sig, men vår träning går ut på att man skall lära sig att undvika bråk, säger Nils Anders Nilsson som varit ordförande i föreningen något mer än 10 år. Idag är karate en erkänd sport och den kommer att vara med i Olympiska spelen 2020. Men den är även en mycket bra motionsform. Man tränar styrka och smidighet, och kan göra det individuellt, i sin egen takt. För barnen tonar vi ner tävlandet och elittänkandet, så då blir det mer lek. Lite mer ”seriöst” tävlande får komma när man blir äldre. Man behöver inte känna att man måste tävla, utan man kan sätta egna mål. Graderingen med olika bälten gör att man kan tävla mot sig själv om man så vill.

För den som vill att barnen skall undvika alltför mycket stillasittande och röra på sig, så som barn är skapta för, är karate ett bra alternativ. Träningen blir en nyttig lek för kroppen, och den fostran som finns i sporten lär även ut respekt för andra och självdisciplin. För den som är vuxen är karate en bra motionsform där balans och smidighet tränas. Och den som vill tävla gör så klart det. Till Klippans Karateklubb är alla välkomna!

Hemsida: www.klippanskarateklubb.se

Kontaktperson: Nils Anders Nilsson

0435-52355 / 0702203595