Zignerat Zachhau

Min stora flicka har fyllt fyra år. Innan jag fick barn sa folk till mig att oj, oj, oj du ska få se så fort tiden går när du får barn. Dom hade rätt! Fyra år har försvunnit i en virvlande fart.

Den lilla flickan som absolut skulle heta Madicken men kom ut och var en liten Ebba överraskar mig och min man varje dag med sina funderingar, tankar, ord, infall, idéer, lekar och förslag. Och för snart ett år sen kom hennes lillasyster, vår Lisa, till världen och vi var fyra! En pappa, två döttrar och jag som är deras mamma. Just det här med att jag är någons mamma överraskar mig varje gång. Jag har säkert skrivit om det här innan. Men jag blir verkligen överraskad på riktigt när jag inser att JAG är mamman i den här familjen. Jag har funderat en del över saker man tänker INNAN man får barn jämfört med hur det blir i verkligheten:

1. Mina barn ska bara leka med giftfria, ekologiska, könsneutrala träleksaker. Maten ska vara hemlagad av icke besprutad och rättvisemärkt fallfrukt. Kläderna ska jag sy av eco-bomull från lyckliga får. I diskussioner ska jag alltid vara pedagogisk och lugn. Visionen är mycket, mycket fin. Verkligheten? Plötsligt hittar man sig själv i ett plasthav av rosa Disneysaker, samtidigt som man värmer en burk köpe-barnmat i micron och man svarar fyraåringen i en tjafsig diskussion med den omogna frasen ”du är också en bajskorv”.

2. Jag ska inte bli en sån där orolig mamma. Jag ska vara cool. Eller hur. Från den minut man blir någons mamma eller pappa kommer oron smygande. Plötsligt ser man katastrofer i varje hörn och situation. Varför ringer inte barnvakten och säger att allt är bra? Är dom på akuten nu? Bäst att jag åker hem igen fast jag inte varit på date med min man på två år. Tänk om, tänk om, tänk om… Där ligger man som förälder och funderar i natten på allt hemskt i världen och sidan om sover lilla hjärtegrynet gott, omedvetet om alla faror som kan lura där ute. Vad kostar en avlägsen stuga i Alaska egentligen?

Hur mycket jag än tänkte och hade bestämt mig för innan jag fick barn så är det bara att åka med. Vardagen med kärleken, skratten, en varm liten hand i min, bråken, makaroner under strumpan och ”Guld och gröna skogar” på repeat 1 miljard gånger. Mitt hjärta svämmar över och bubblar av kärlek i allt vardagskaoset… logistik, planering, hämta, lämna, laga mat, Skogsmulle, diska, tvätta, träna, Bamsegympa, babysim. När storasystern omedvetet stryker sin lillasyster över det mjuka lilla håret…. –hjärta-bubbel-emoji–