Bilsportarvet firade 10 år!

Bilsportarvet firade sina tio år i början av augusti. Det var öppet hus med kaffe och tårta, såklart! Man har sedan något år tillbaka sina lokaler i före detta Kreabs anläggning i utkanten av Ljungbyhed. Det var utställning och delar av det rika materialet man samlat in fanns tillgängligt. Utanför lokalerna fanns ett antal historiska tävlingsbilar som engagerade privatpersoner visade upp.

Bilsportarvet har startats för att bevara den svenska bilsporthistorien genom att skapa ett bilsporthistoriskt arkiv. Till arkivet har knutits en ideell arbetsgrupp som bland annat samlar in material som testamenterats eller skänkts dit. Materialet registreras i en databas och beroende av vilken typ det handlar om så digitaliseras det, kopieras, arkiveras. I viss mån publiceras materialet via arkivets egen hemsida eller på utställningar, mässor eller liknande. Bilsportarvet och dess arkiv ägs och finansieras av Svenska Bilsportförbundet.

Historiska bilar och Blomqvist

Magnus Rugsveen, som är kontaktperson för Södra Bilsportförbundet, visade under jubileumsdagen upp sin formel Vee-bil som byggdes av Roland ”Lövis” Johansson en gång i tiden.

– Stefan ”Lill-Lövis” Johansson, en av Sveriges mest kända Formel 1-förare, såg sin pappa Roland bygga den här bilen 1966, berättar Magnus. Nu sköter jag bilen och kör den på historiska tävlingar. Min far köpte bilen via annons för ett och ett halvt år sedan. Det är en BROKE, en byggsats från RPB, det vill säga Racing Plast Burträsk. Den har kallats ”fattigmansracer” eftersom det bland annat ingår delar från Volkswagen, den kända ”Bubblan”.

Fint besök på jubiléet i Ljungbyhed blev det också av den välmeriterade Stig Blomqvist, med ett VM-guld i rally 1984 som främsta merit. Han visade upp sin Ford Falcon Futura Sprint, en bil från 1964 som han fortfarande tävlar med i historiska lopp. I somras deltog han till exempel i Midnattssolsrallyt och ifjol tog han hem totalsegern i det historiska Safarirallyt.

Hemsida

I arbetsgruppen för Bilsportarvet ingår Bo Hesselmark, Kvidinge, C G Wilke, Hässleholm och Jan Tromark, Klippan, vilket har gjort att Ljungbyhed har blivit lämpligt som hemvist för arkivet. Här hittade man passande lokaler efter att man växt ur de tidigare lokalerna i Stockholmstrakten. Är du intresserad av bilsport och speciellt historiskt sett så är Bilsportsarvet något för dig! Deras välskötta hemsida, www.bilsportarvet.se, är fylld med foton, resultat och tidningsklipp från en mängd tävlingar från den svenska bilsportens historia.