Team Rynkeby cyklar till Paris

Team Rynkeby är ett nordiskt välgörenhetsprojekt som varje år samlar in pengar till barn med cancer och deras familjer. Deltagarna är organiserade i olika lag som gemensamt cyklar ner till Paris.

Team Rynkeby grundades år 2002, då 11 motionscyklister beslutade sig för att cykla till Paris för att se avslutningen av Tour de France. Rynkeby Foods – juiceproducent i Danmark – var en av sponsorerna för cykel­turen, men även andra företag visade sitt stöd. Överskottet från cykelturen skänktes till barncanceravdelningen på Odense universitetssjukhus.

Miljoner till Barncancerfonden

Sedan har det – som man förstår – bara rullat på. Det hela har växt, och fler och fler cyklister har anslutit. Mer pengar har kunnat samlas in till barn med cancer och deras familjer. I skrivande stund är Rynkeby Team uppe i 1600 cyklister fördelade på 38 lag från Danmark, Sverige, Finland, Norge och Färöarna. I fjol skrapade 1400 cyklister ihop mer än 60 miljoner, varav 13 miljoner gick till den svenska Barncancerfonden.

Skolloppet

Det är även skolbarn som engageras i Team Rynkebys insamling. Den 18 mars sprang tiotusen barn, bland annat från Ljungbyhedsskolan och Bofinkenskolan i Klippan, och samlade in sammanlagt 1,4 miljoner kronor till barn med cancer. Barnen skaffar sponsoravtal med familj och anhöriga som sedan betalar ett visst belopp per sprungen kilometer. Men det viktiga för barnen är inte beloppet i sig utan att man gör något tillsammans med andra skolelever och känner att man gör skillnad för sjuka barn.

Säljer sponsorpaket

Två av deltagarna i Team Rynkeby är Carina Rydén Pettersson från Ljungbyhed och Ola Paulsson från Bonnarp. Dom ingår i Team Rynkeby Helsingborg som med cyklister och serviceteam har ett 50-tal medlemmar.
– Under nästan ett års tid arbetar vi tillsammans i laget med att samla in pengar till Barncancerfonden, berättar Ola. Vi säljer sponsorpaket, arrangerar en rad olika event samt är representerade på olika köpcenter och sportarrangemang i Helsingborg med omnejd. Det finns så mycket värme och generositet bland de företag och privatpersoner som sponsrar. Utan dem hade det inte varit möjligt att göra skillnad.
– Och så cyklar dessutom alla lagen till Paris, avslutar Carina. Våra lagkamrater, vår gemensamma kamp och träning, skänker mig otroligt mycket positiv energi. Jag ser framemot den 9 juli. Ni är välkomna att vinka av oss på Sundstorget i Helsingborg, då rullar vi iväg mot Paris!

Team Rynkeby känns igen på de skånska landsvägarna med sina gula cyklar och gula cykelkläder täckta av namn på guldsponsorerna. Dessa sponsorer har vardera skänkt 25.000 kronor till Barncancerfonden. Alla bidrag som Team Rynkeby samlar in går oavkortat till att stödja barn med cancer.