Sarah Lahti – På väg mot OS?

Söderås Journalen har tidigare porträtterat medel- och långdistanslöperskan Sarah Lahti och beskrivit hur hennes tävlande har framskridit. Under inomhussäsongen tog hon en självklar plats i toppen av den svenska eliten och fick deltaga i inomhus-VM. Distansen var då 1.500 meter och hon slog sitt personliga rekord.

Svenskt rekord

Sarah har gått från klarhet till klarhet och slog den 2 maj svenskt rekord på 10.000 meter. Det var Midde Hamrins 26 år gamla rekord som for all världens väg. Nu har hon även bättrat på sitt eget personliga rekord på 5.000 meter med en hel minut. Tävlingen gick den 22 maj i Hengelo i Nederländerna och Sarahs tid var under kvalgränsen till OS i Rio de Janeiro i augusti. Endast två svenskor, Meraf Bahta och Sara Wedlund, har sprungit snabbare. Meraf Bahta passade på att slå det svenska rekordet samma dag i Diamond League-tävlingen i Rabat. Bahtas tid var 14.49,45 mot Sarahs 15.10,76.

Man kan ha förhoppningen att Sarah nu forsätter i denna goda stil och kvalificerar sig till OS. Ett deltagande på 10.000 meter ligger kanske närmast till hands, men där har Sarah Lahti ännu inte klarat kvalgränsen. Men formkurvan har hittills pekat brant uppåt, så hoppet är inte på något sätt ute.