Stort jubileumsår!

Att S:t Petri – kyrkan i Stadsparken i Klippan – är något utöver det vanliga har sakta men säkert sjunkit in hos Klippanborna. Tusentals arkitektin­tresserade från hela världen har besökt S:t Petri genom åren. Intresset har pågått i 50 år, i år är det stort jubileum!

Det var den första advent 1966 som arkitekt Sigurd Lewerentz’ mästerverk invigdes av dåvarande biskop Martin Lindström. Jubiléet kommer att uppmärksammas och firas av Klippans Pastorat under resten av året, ja till och med en bit in på nästa år. Evenemang med musik, visningar, gudstjänster och andra högtidligheter kommer att avlösa varandra.

Utställning

Det stora födelsekalaset inleds med att kommunen arrangerar en utställning i Konst­hallen med start den 2 juli. Vernissage 11-14. Utställningen heter ”S:t Petri 50 år – kontext, fragment och influenser” och sätts upp av Matt Hall, professor i arkitektur från Ala­bama. Utställningen pågår till den 28 augusti.

Vägkyrka och visningar

S:t Petri blir pastoratets vägkyrka under perioden 26 juni-10 juli med öppettider kl 11-18 och dagliga andakter/gudstjänster kl 14. Vid vägkyrkan kommer det att finnas caféverk­samhet, så möjlighet till fika finns och värdar finns på plats för visning av kyrkan. Den som tidigare inte beskådat detaljer i kyrkans arkitektur får nu möjlighet till en spontan före­visning.

Samarbete med Yllefabriken

Inför jubileet har pastoratet tillsammans med Yllefabriken tagit fram ett sortiment av varor som är designade utifrån S:t Petri kyrka. Plädar, brickor och andra artiklar med motiv från kyrkan kommer att finnas till försäljning på expeditionen vid S:t Petri kyrka samt på Yllefabriken.

Arkitektoniskt mästerverk

S:t Petri ligger i behaglig grönska i Stadsparken, och är en plats för andakt och kontemplation. Ett besök i kyrkan ger också tillfälle att studera och utforska Sigurd Lewerentz sista kyrka som arkitekt. Arbetet med det mörka Helsingborgteglet där ingen sten är huggen, den på frimärke avbildade dopfunten, en mussla från Indiska oceanen, det stora korset som bär hela kyrkan, de karmlösa fönsterna, ja, det finns många detaljer att studera och avnjuta. Den som önskar guidad tur, kontakta kyrkan. S:t Petri, som inte är lik någon annan kyrka, är väl värt ett besök!

Kontakt

Kontakta Svenska kyrkans expedition för guidad tur tfn 0435-296 80
Eller e-post: klippans.pastorat@svenskakyrkan.se
www.svenskakyrkan.se/klippan
www.sanktpetrikyrka.se
Inslag från Go´kväll på svt: www.youtube.com/watch?v=qcEIwNode0g

Musik i Sommarkväll

”FÖRKLÄDD GUD”
Vedby kyrka 12 juni kl 17.00

”TONER AV SOMMAREN”
Källna kyrka 16 juni kl 19.00

HALLAVARA STOMPERS
Färingtofta kyrka 23 juni kl 19.00

”SÅNGER FRÅN LIVETS TRÄDGÅRD”
S:t Petri kyrka 30 juni kl 19.00

”DIN KLARA SOL”
S:t Petri kyrka 7 juli kl 19.00

”HIMLEN RUNT HÖRNET”
Östra Ljungby kyrka 14 juli kl 19.00

”EN MUSIKALISK RESA GENOM FEM SEKEL”
Riseberga kyrka kl 21 juli 19.00

HÖRDEGÅRDS FYRA
Västra Sönnarslövs kyrka 28 juli kl 19.00

”musikalisk resa på Marimba”
Källna kyrka 4 augusti kl 19.00

”FRÅN HARLEM TILL KLIPPAN”
Vedby kyrka 8 augusti kl 19.00

ELEGI SPELAR OCH BERÄTTAR OM ALLAN EDWALL
Färingtofta kyrka 18 augusti kl 19.00

”I MÅNANS SKIMMER”
Gråmanstorps kyrka 25 augusti kl 19.00