Klippanpop återupplivad

Den så kallade Klippanpopen fick stor uppmärksamhet i början av 1980-talet. Rockbanden med Torsson i spetsen spelade in skivor, framträdde i radio och TV och blev omskrivna i rikspressen. Kriminella Gitarrer, Noise, Wilmer X, The Push och Kommissarie Roy gav alla ut vinylskivor på föreningen Svenska Popfabrikens skivbolag. Torsson blev rikskända med låtarna Klippans Centrum och Det spelades bättre boll.

Ytterligare ett band som fick stor uppmärksamhet var Johnny & Dom Andra som gav ut LP-skivan Ljus över prärien 1984. Gruppen fanns några år på 1980-talet innan de bytte namn till Friends Inside och senare upplöstes. Sångare och gitarrist var Michael Nemeti som skrev de flesta av Johnny & Dom Andras låtar. På trummor fanns Tobbe Andersson, som idag trummar på i ett flertal band i Klippan. Övriga medlemmar i bandet var Marie Balkhag på bas och Roger Sjunner på gitarr. Marie känner man igen som en av damerna i Madaroarna, och Roger har spelat med ett flertal band tidigare, men har inte varit särskilt aktiv de senaste sju-åtta åren.
– Vi blev efterfrågade som förband till Sator, ett band från Borlänge i Dalarna, till en spelning i Alvesta nu i år, förklarar Michael anledningen till återföreningen. Vi tyckte det verkade kul så vi bestämde oss för att spela tillsammans igen. Vi hade en spelning 2004 på första maj-popen i Klippan, men annars har vi inte spelat sedan slutet av 80-talet. Spelningen i Alvesta gick bra så nu tar vi några spelningar till.

Med Dolkenihåsan på Norrehus

Johnny & Dom Andra kommer att spela på Norrehus, mat- och musikstället på Bryggerigatan, den 27-28 maj tillsammans med Dolkenihåsan, som också återförenas för två kvällar. Dolkenihåsan fanns från 1986 till 1999 och hann ge ut en mini-LP och två cd-skivor.
– Intresset för de ”gamla” banden från Klippanpopens gyllene år har varit stort, säger arrangören Anna-Karin Liljedahl. Norrehus har tidigare haft fulla hus när Torsson, Thomas Holst, Legendary Lovers, Love Dolls och Southern Kings har spelat.

Parkfesten

Johnny & Dom Andra passar också på att spela på Parkfesten, musikfesten i Stadsparken i Klippan som har arrangerats sedan 1977. I år äger festen rum den 4 juni med start kl 14.00. Det är fri entré för att komma och lyssna till de tio band som framträder. Svenska Popfabriken och Studiefrämjandet håller med stöd från Klippans kommun i trådarna. Bland övriga band kan nämnas Legendary Lovers, The Toughened, Apa State Mental och Sekten. Parkfesten arrangeras för 39:e året, en stark tradition!