Scouter samlades i Vessmantorp

I Japan pågick den stora Världsscoutjamboreen i somras. I Vessmantorp utanför Ljungbyhed ville man inte vara sämre och där arrangerade Ljungbyheds scoutkår sitt läger ”Jorden runt”.

255 scouter från hela Skåne samlades och levde lägerliv. En vecka fylld av upplevelser och äventyr!
– Det blev mycket bra! När lägret började kom sommaren och vi kunde njuta av sommarvärmen till sent på kvällen. Ambitionen med lägret var delvis att få kontakt med Japan och Världsscoutjamboreen via amatörradio, och det lyckades vi med, säger Ola Andréasson som var vice lägerchef under veckan och dessutom är vice kårordförande i Ljungbyheds scoutkår.

Scoutkårer från hela Skåne bjöds in. Totalt var det 11 scoutkårer som nappade och skickade både deltagare och ledare till lägret.
– Vi fick låna mark, el och vatten av Thomas och Marianne Dahl. Alla deltagare delades in i olika grupper för att få det att fungera med mat, program, transport och allt annat som måste fungera på ett så här pass stort läger. Vi har planerat i ungefär 1,5 år, fortsätter Ola.

Redo för regn

Lägerplatsen ligger vackert intill Rönne Å. För att få lägret att fungera byggdes det upp en fungerande infrastruktur med toaletter, kök och matförvaring.
– Vi byggde lägret så att vi var redo för regn men precis när vi invigt så kom sommaren, säger Ola med ett skratt.

En av dom som deltog under lägret var Anna Säflund som tillhör Äventyrsscouterna i Ljungbyheds scoutkår.
– Det var jätteroligt på lägret! Stämningen var fantastisk och alla hade skoj tillsammans. Det fanns så mycket kul att göra och prova på. Att bara gå runt, prata med alla och testa på saker som att smida i järn och göra läder var spännande, säger Anna som varit scout i drygt fem år.

Dagar fyllda av aktiviteter

Sysslolösa behövde deltagarna i Vessmantorp inte vara!
– En dag gick vi till Skäralid. Vi paddlade mycket på Rönneå och byggde en egen flotte. Deltagarna fick lära sig att kommunicera genom Morse och så pratade vi med den officiella jamboreeradion i Japan. En dag lagade lägrets intendenturgrupp maten på lägerplatsen och körde ut maten till hembygdsparken i Ljungbyhed. Deltagarna fick lite lyx och blev serverade mat. Efter det gick vi till biografen i Ljungbyhed och tittade på filmen Minioner, säger Ola när han nämner lite av det som man sysslade med under lägret.

Nu är höstterminen i full gång för Ljungbyheds scoutkår. En aktiv scoutkår med cirka 65 medlemmar.
– Känslan av att tillhöra en fantastisk gemenskap och alltid lära sig nya saker, det är det bästa med scoutlivet. En gång scout, alltid scout, avslutar Anna som nu siktar in sig på World Scout Jamboree i USA år 2019.