Nya Pålles – klassisk korvkiosk

Det låter kanske inte så vackert att säga att man har ”varm korv i blodet”, men ni förstår väl vad vi menar? Jessika ”Tolle” Kristensson är dotter till Nisse ”Katten” Kristensson, känd varmkorv-gubbe i Klippan i många år. Jessika började själv jobba för sin pappa när hon var 13 år och sedan dess har det rullat på i kioskbranschen.
– Jag övertog Nya Pålles 2012 efter Per Thomasson, som startade kiosken, berättar Jessika. Jag var anställd hos Per redan från första dagen 2008, då vi hade en enkel korvvagn här. Men nu hyr jag av honom. Och vagnen är sedan länge ersatt av en ”riktig” byggnad. Jag och mina anställda driver kiosken i samma anda som Per, det vill säga ett traditionellt gatukök.

Pappa Nisse som fanns med i bakgrunden i Nya Pålles är tyvärr inte med längre. Han gick bort i somras, men Jessika har ju sedan länge axlat hans mantel som Klippans varmkorv-försäljare. Förutom Nya Pålles driver Jessika också Havsbadskjollan utanför Ängelholm.

Husmanskost

Nya Pålles startades alltså 2008 av Per Thomasson som efter en tid anställde Jessika. Placeringen vid Fabriksvägen nere vid fabriksområdet var genomtänkt. Där finns ett flertal arbetsplatser i närheten, men även många yrkeschaufförer och andra som kör förbi.

Profilen på gatuköket har varit självklar sedan början. Man säljer klassisk varm korv med bröd och mos, hamburgare med pommes frites. Till Dagens rätt serverar man husmanskost, till exempel ”Karrékotlett med potatis och äpplemos”, ”Pannbiff me lög” eller ”Fläsk och lögásås”.
– Många av våra kunder är arbetare, både på industriområdet och sådana som passerar förbi, men även en del från byn, säger Jessika. Och de uppskattar vår husmanskost.

Pålles gatukök är bäst…

Namnet – Nya Pålles – har sin egen lilla historia, som även den knyter an till traditionen. Det ursprungliga Pålles gatukök låg på 1950-talet intill nuvarande Skånebil på Storgatan i Klippan. Smeknamnet ”Pålles” följde med när en ny kiosk byggdes på 1960-talet i utkanten av västra Klippan.

På 1970-talet blev gatuköket besjunget av popbandet Torsson på LP:n Svensk Pop. Första låt på skivan var Klippans Centrum och en av raderna i sången går:
”Dom har tre stycken gatukök med korv och pannbiff och pommes frites. Men Pålles gatukök är bäst för där jobbar morsan till Sven Tall.”
Skivan spelades flitigt i radion och såväl Pålles gatukök och Torsson som Sven Tall blev riksbekanta genom Klippans Centrum.

Nöjda kunder

– Jag äter hos Pålles titt som tätt, säger Thomas Gustafsson som till vardags arbetar på Noréns åkeri. Jag är hur nöjd som helst, det kan inte bli bättre. Mycket bra service!

Glömde vi säga att tjejerna på Nya Pålles serverar ”Go´ mad” med ett leende och ett gott humör? I så fall säger vi det nu!