Ovanlig frimärksutställning

På Kristallen i Klippan har man under sommaren kunnat beundra Rune Petersons frimärksutställning.

Det har inte varit en vanlig frimärksutställning, utan en fördjupning i varje frimärke med en historia bakom det man har kunnat se.
– Det är bara svenska frimärken på utställningen och temat är platser och institutioner. Varje frimärke eller serie jag visar här presenteras med utförligare information. Jag har tagit reda på varför frimärket har getts ut, eventuell konstnär och bakgrund, säger Rune.

Rune har samlat på frimärken i 50 år. Han har varit medlem i frimärksklubben i Klippan i 45 år och också varit ordförande under några av dessa år.
– Efter ett tag tröttnade jag på att enbart samla frimärken och började fördjupa mig i bakgrunden. Många som ser mina utställningar är imponerade över hur jag hittar allt, men en hemlighet är att det inte alls är särskilt svårt! Inte sedan jag skaffade dator i alla fall, skrattar Rune.

Intresserade besökare

Rune har också en samling med Sovjetiska frimärken och en med märken från Tjeckoslovakien.
– Jag har fått låna ramar av det kommunala bostadsbolaget Treklövern i Klippan och det är ungefär 50 sidor med frimärken som jag visar denna gång.

Det har varit ett stort intresse bland besökarna och Rune minns speciellt en man som var och tittade på utställningen.
– De besökare jag mött tycker det är väldigt intressant med mina olika frimärken och bakgrundsberättelserna. En man som var och tittade sa plötsligt ”Nu förstår jag äntligen vad frimärkssamlande handlar om”, fortsätter Rune.

Just nu håller Rune på att färdigställa sin samling med frimärken föreställande djur och växter. Han har även planer på att göra en samling med kända personer och berätta historien bakom de frimärkena.