Spännande 100-åring firas i Ljungbyhed

Den 8 augusti 1915 invigde Enoch Thulin sin nya flygskola i Ljungbyhed. Detta har firats och uppmärksammats hela sommaren av Militärhistoriska föreningen i Ljungbyhed som bjudit besökarna på spännande flygplanshistorier, bilder, föremål och anekdoter från förr.

Vill du ta del av de olika spännande historierna gäller det att passa på innan hösten knackar på dörren ännu mer. Helgen den 5-6 september och den 12-13 september är nämligen de sista dagarna som utställningen har öppet för i år.

– Vi har lånat en del från Thulinmuseet i Landskrona och även tagit fram mycket material och saker som fanns kvar här sen den tiden, säger Lennart Andersson som är medlem i Militärhistoriska föreningen.

Billigare (och farligare) utbildning var ett alternativ

1915 när Enoch Thulin invigde sin flygskola kostade en flygutbildning väldigt mycket pengar. Slutsumman berodde till stor del på hur lång tid man behövde på sig för att få sitt certifikat och hur många skador man orsakade på övningsplanet (!!).

– Man kunde faktiskt få ner priset en aning. Om man valde att flyga utan instruktör blev det lite billigare, skrattar Lennart.

Som tur var inträffade inga allvarliga olyckor under åren som skolan var igång.

– Bland eleverna kan nämnas Elsa Andersson som var den första kvinnan i Sverige som fick pilotcertifikat. Även ”Amaltheamannen”, Anton Nilsson, gick sin flygutbildning här innan han for till Ryssland och stred för kommunisterna.

Besökarna som Lennart och de andra i Militärhistoriska föreningen har mött under sommaren har varit väldigt nyfikna på berättelserna om flygskolan och tiden som den var igång.

– Enoch Thulins flygskola är en unik del av Ljungbyheds flyghistoria. 1919 omkom Enoch i en flygolycka i Landskrona och då var det som om luften gick ur skolan. 1920 gick den i konkurs.

Några år senare kom flygvapnet in i bilden och flygplanen började återigen höras i Ljungbyhed.

– Och faktiskt så var det så att den första chefen på F5 som öppnade några år efter konkursen hade gått och utbildat sig hos Enoch Thulin, fortsätter Lennart.

Passa på att se utställningen innan stängning

Passa på att se utställningen innan stängning

Nu satsar Militärhistoriska föreningen allt krut på de sista två öppna helgerna (5-6/9 och 12-13/9). Den 12 september är det dessutom Fly N´Ride inne på F5 som samlar motorentusiaster från hela landet så då hoppas man på många besökare.

– – Under hösten ska vi bygga om i en byggnad 418 på området som ska göras större. Där ska vi till våren förhoppningsvis kunna visa upp mer av alla de saker som finns att titta på och berätta om från gamla tider inom flyget i Ljungbyhed. Allt från den elaka fanjunkarens expedition, flygmaskiner till andra klenoder vi har i vårt bestånd. Delar av Enoch Thulin-utställningen kommer också finnas kvar även nästa år, avslutar Lennart och hälsar alla välkomna att ta del av Ljungbyheds spännande flyghistoria.