Norrehus – Musik, mat och mycket mer

Klippan har fått ett nytt nöjesställe – Norrehus på Bryggerigatan. Eller skall vi säga nygammalt?

Det fanns ju en pizzeria och restaurang i den före detta disponentvillan vid Läderfabriken för ett tjugotal år sedan. Den populäre krögaren Kiriakos Theodoridis, som startade Restaurang Norrehus 1974, har nu fått sin efterföljare i Anna-Karin Liljedahl och Lars Göransson.
– Vi var först och främst ute efter att hitta någon lokal att ordna konserter i, berättar Lars, men vi hittade inget riktigt bra alternativ förrän vi fick upp ögonen för Norrehus. Men då föll bitarna på plats!

Våren 2014 köpte han och Anna-Karin huset och en omfattande renovering påbörjades. Huset hade stått tomt en längre tid och det var mycket att ta itu med. Sedan mitten av 1990-talet hade det funnits datortek och fritidsgård i huset, men nu stod huset öde.
– Byggnaden har ju en fantastiskt intressant historia som vi har försökt lyfta fram i vårt arbete, säger Anna-Karin. – Och vilken respons vi har fått! Många har hört av sig och besökt oss och det har gett oss så mycket energi när vi har jobbat med huset. Det är så många som har minnen från husets långa historia och som har så mycket att berätta. Det känns nästan som att vi har huset tillsammans med Klippanborna!

Hus med historia

Norrehus byggdes 1896 av nobelpristagaren Bertil Ohlins far, Elis Ohlin, men blev senare disponentvilla till Läderfabriken och Yllefabriken. Pappersbruket ägde också huset under en period och hyrde ut lägenheter till sina arbetare på 1960-talet. Efter ett tjugotal år som restaurang drev Klippans kommun olika verksamheter här innan det såldes till en privat fastighetsägare. Men nu har det blivit restaurang och konsertverksamhet – igen!

Lars och Anna-Karin har lagt stor vikt vid att framhäva husets historia vid renoveringen. Foton på Norrehus och dess ägare är smakfullt utställda i lokalerna. Bilderna är kompletterade med texter och historik. Ett rum är inrett som disponentvilla, medan andra har tydliga kopplingar till den tid under 1980- och 1990-tal som det arrangerades rockkonserter på Norrehus. Affischer och skivomslag från Klippanpopen pryder väggar och bord. Att i första hand driva stället som rockklubb var Lars och Anna-Karins ursprungliga idé. Men det ena gav det andra och nu har man en restaurangrörelse med regelbundet återkommande arrangemang på helgerna.

Dagens rätt

– Vi började med dagens rätt i juni, säger Åsa Hanöl, som är ansvarig för köket. – Vi har dagens, som oftast får sällskap med flertalet alternativ och alltid ett vegetariskt alternativ.
– Vi använder närodlade och kravgodkända råvaror så långt som det går, inflikar Anna-Karin. – Det är något som vi satsar mycket på och kommer att utveckla. Vi använder inga halvfabrikat utan lagar all mat från grunden.

Efterrätterna har blivit något av en specialitet och man lägger stor vikt vid att få till läckra desserter. Under sommaren har man haft välbesökta grillkvällar med trubadurer i den vackra trädgården.

Varierat utbud

Att Norrehus skulle bli mer än ett matställe är viktigt för Lars och Anna-Karin. Det var ju egentligen en lokal för konserter de ville ha, men man vill gärna bredda verksamheten och ha ett varierat utbud av arrangemang. Förutom musikevenemang har det till exempel redan varit modevisningar i huset. Yogakvällar är inbokade och nu är arbetet med att planera oktoberfest och julbord i full gång.

Rockmusik

Ett tiotal rockkonserter har redan arrangerats. Och – otroligt nog – så har man kunnat ta hit artister från USA. Den första var Dan Baird, som framträdde på Norrehus redan i våras. Och i somras framträdde Stacie Collins och The Banditos, även de amerikanska rockband med rötter i countrymusiken.

– Men vi värnar också om artister som har sina rötter i Klippanpopen. Thomas Holst och Legendary Lovers framträdde senast, fullsatt och fantastiskt fin stämning! Närmast på tur står Ljungbyhedssonen Stry Terrarie. Stry har ju en imponerande meritlista; som Sveriges första punkrockare startade han Kriminella Gitarrer i Klippan 1977. Han hade flera olika band i Malmö innan han värvades till Ebba Grön 1981. Nu kommer han till Norrehus med sitt eget band, Stry & Stripparna, och det blir en riktig höjdare, säger Anna-Karin.

Den 12-13 december kommer Torsson – Klippanpopens obestridliga flaggskepp – till Norrehus. Får vi höra Det spelades bättre boll och Klippans Centrum på Norrehus, tro?
– Boka din biljett i god tid, det lär bli fullsatt, hälsar Lars och Anna-Karin.