Ny vardag med blank kalender

Efter 30 år i Klippans kommun är det dags för Kultur- och fritidschefen Börje Norén att checka ut. Västgöten som blev Skåne troget redan på 70-talet har många strängar på sin lyra och nu väntar en ny vardag utan en fullbokad årskalender!

Den 30 juni var Börjes sista arbetsdag på Kultur- och fritidsförvaltningen i Klippan. Att det blev Skåne för Börje Norén var en slump. 1972 blev han färdig med sin fritidsledarutbildning. Då hade han tre jobb som fritidsledare och tre län att välja mellan: Malmö, Jönköping och Vänersborg. Det blev Malmö och sen dess har det varit Skåne som gällt, med några få avstickare. Men låt oss ta allt från början!

Värdefulla kunskaper med sig i bagaget

Börje Norén är född i en liten ort i Västergötland som heter Lagmansholm. Han var enda barnet och hans första yrkesroll var att han blev utbildad snickare. Han gjorde sin militärtjänstgöring i Skövde och praktiserade samtidigt på en fritidsgård. Direkt efter militärtjänstgöringen hamnade han i Tibro som fritidsledare.
– Jag brukar säga att det är två saker som jag haft väldig nytta av i livet: Militärtjänstgöringen och min bakgrund som snickare. Det har lärt mig massor och har varit värdefulla kunskaper genom åren.

Börje stannade i Malmö mellan 1972 fram till 1979.
– Min far sa till mig att det kunde vara bra för mig att jobba i Malmö. Då kunde jag lära mig veta hut och bekanta mig med en storstad, skrattar Börje som erkänner att han gick vilse en del den första tiden i storstaden.

I Malmö hamnade Börje snart inom stabsfunktionen där han blev samordnare för olika projekt- och fritidsaktiviteter i staden.
– Eftersom Malmö är en så stor stad så var det alltid många projekt på gång. På 70-talet bubblade det hela tiden och man satsade mycket på kultur- och fritidsverksamheten.

Eftersom hans grund ligger i fritidsledaryrket så kan det administrativa arbetet kännas som en bit från det ”verkliga” jobbet.
– Allt vi gjorde och det mitt jobb handlat om hela tiden har varit för barnen och ungdomarna. Även om jag inte jobbat direkt med barnen på samma sätt som man gör som fritidsledare.

En hel del av arbetet som Börje gjorde i Malmö och arbetssättet där är sådant han tagit med sig till andra arbetsplatser.
– I Malmö jobbade man redan då mycket över förvaltningsgränserna och mellan olika myndigheter. Det har jag försök tänka mycket på genom åren i mina olika roller och jobb

Trivs bäst på landet

Södertälje blev nästa stopp för Börjes del.
– Mellan 1979 till 1985 jobbade jag som avdelningschef i Södertälje. Jag trivdes mycket bra med jobbet, men inte i Södertälje. Jag längtade hem till Skåne!

Från Södertälje gick flyttlasset till Skåne och Klippan. Börje Norén trodde inte att han skulle stanna så länge som han gjort i Klippan, men som han själv beskriver det så ”avurbaniserade” han sig.
– Jag är född på landet och trivs bäst på landet. Jag och min familj, bestående av fru och dotter, har alltid trivts väldigt bra i Källna där vi bor. När jag började i Klippan var det som Kultur- och Turistchef. Idag är min titel Kultur- och Fritidschef samt Folkhälsosamordnare.

För Börje är folkhälsa, kultur och fritid oerhört viktigt för samhället och människan.
– Folkhälsa är för alla människor i alla åldrar. Det är en del av livet precis som arbete och skola. Jag är stolt över att Klippan är en av få kommuner som har kommunalt aktivitetsstöd för alla i åldern 0-25 år. Min vision är att folkhälsoperspektivet skall genomsyra allt vårt arbete och spegla hela livet, så man inte bara ser till åldern 0-25 utan 0-100! Grunden är att folk ska må bra och utvecklas. Folkhälsa, kultur- och fritid som fungerar är för hela livet!

Samlingspunkter och Skånsk lokalkapacitet

Börje har många minnen och upplevelser med sig från tiden i Klippan.
– Som livet i övrigt har det inte alltid varit en dans på rosor när man har fått fatta tuffa beslut. Det roligaste med jobbet sammanfattar jag med ordet: MYCKET! Jobbet har varit lika roligt som när jag började fram tills idag. Det är viktigt att tänka på att detta jobb inte är en enmansshow. Samarbetet med personalen på de olika förvaltningarna har varit mycket roligt och givande.

När Börje nu stämplar ut från kontoret på kultur- och fritidsförvaltningen är det två saker han tar med sig lite extra som ”kronan på verket”.
– För mig känns det väldigt spännande att få ha varit en del i arbetet med att flytta musikskolan. Nu hamnar den i estetiska verksamhetens gamla lokaler på Åbyskolan i direkt anslutning till konsthallen och biblioteket i Klippan. Det kommer bli en häftig samlingspunkt som öppnar många dörrar och möjligheter.

Just samlingspunkter är något som Börje brinner för. På den listan finns också Mötesplats Sågen i Klippan som samlar musik, teater, ungdomsverksamhet och kreativitet.

Det senaste året har han varit med i en projektgrupp som arbetat fram en databas för att bättre kunna utnyttja alla fritidsläggningar i Skåne.
– Tanken är att den ska bli tillgänglig inte bara för oss i sektorn utan även för allmänheten så småningom. När man behöver en lokal för exempelvis specialidrotter, kan man söka där. Genom detta kan man tänka utanför kommungränserna och på så vis kan vi bli bättre på att utnyttja all den lokalkapacitet som finns tillgänglig för idrott och motion i Skåne.

Mer spännande än otäckt

Pensionen ser Börje som något spännande och nytt.
– Det är ett speciellt skede i livet. Jag har jobbat på sommarloven sen jag var 14 år och jag vet inte riktigt än om jag är bra på att vara ledig. Genom alla arbetsår har jag haft en väldigt styrd kalender som planerats långt i förväg. Nu ska jag låta saker och ting vara lite mer öppet. Sommarhuset i Bohuslän och huset i Källna ska jag snickra en del på. Givetvis kommer jag att sakna arbetslivet med alla kollegor och människor man mött, men pensionärslivet som tidigare skrämt mig en aning känns nu mer spännande än otäckt, avslutar Börje.