Skapar gemenskap med musik

Bernhard Ingelsson har jobbat med trädgårdsskötsel, varit ute till sjöss, läst kontorsutbildning, distribution och naturvetenskap innan han till slut hittade rätt som undersköterska. I hans liv har musiken alltid funnits och nu jobbar han med det han älskar och får kombinera musiken och kontakten med människor.

Flera dagar i veckan förgyller han livet för många av kommunens äldre med sin sång och musik, och i Söderås Journalens juninummer tar vi reda på lite mer om mannen bakom gitarren!

1999 flyttade Bernhard till Fastarp utanför Klippan för att hjälpa till med uppbyggnaden av Hillesgården. Han sökte jobb inom vården och hamnade som undersköterska på bland annat Rönngården i Klippan. I september förra året anställdes han i den sektion som kallas för den förebyggande verksamheten i Klippans kommun. Ett riktigt drömjobb för musikern och undersköterskan!
– Jag tror att det är ganska unikt med en tjänst som min, och det är bra och viktigt att Klippans kommun vågar satsa på den här typen av verksamhet. Jag ser ju hur oerhört mycket det ger tillbaka till de som besöker spelningarna och att det gör dem både piggare och gladare, säger Bernhard en förmiddag när Söderås Journalen pratar med honom.

Musiken har alltid funnits med

Sammanlagt har han tio olika ställen i kommunen som han spelar på. Det är äldreboende och de fyra träffpunkterna för äldre som finns i Klippans kommun: Kristallen och Senioren i Klippan samt Östra Ljungby och Ljungbyhed. På träffpunkterna är det öppet för alla i mogen ålder och på vissa ställen är det mer slutet.
– Musiken har funnits i mitt liv sen jag var 8 år. Gitarr är mitt huvudinstrument men jag spelar även piano.

Bernhard har spelat med i olika orkestrar och numera spelar han mycket med sin lillebror. De har en skiva på gång med klassisk och avkopplande musik.
– I vår släkt finns många musiker. Pappa var med och startade Helsingborgs Jazzklubb och allt handlar egentligen om musik, fortsätter Bernhard.

När Bernhard började med sina spelningar för ett antal år sedan var det på Senioren i Klippan.
– Den första publiken bestod av tre damer som inte kände varandra. Efter spelningarna började de äta lunch tillsammans. Sånt är härligt att se!

Stor repertoar

Idag besöks varje spelning av mellan 15 till 60 personer. Bernhard har ett digert musikarkiv att ta från, i dagsläget alternerar han mellan cirka 700(!) låtar och 17 olika sånghäften. Varje spelning varar i ungefär 2 timmar. Det inleds med en timmes musik, därefter är det 30 minuters fika och avslutningsvis är det lite mer sång. Till sin hjälp har Bernhard många som arbetar ideellt, bland annat Eva Klang som är med på spelningarna, och kommunens frivilligarbetare.

Bernhard tycker om att kunna jobba och leva på ett sätt som innebär att få sprida glädje.
– Mitt jobb är fantastiskt roligt. Många äldre är ensamma och träffarna är en chans för dem att prata med andra. Vi som jobbar med detta ser hur våra gäster lever upp av spelningarna.

Herrträffar och harmoni

De sista två åren har Bernhard fört statistik över besökarna. Han såg då att 85 % av de som kom till träffarna var damer och han började fundera på vad man kunde göra för att locka även männen. Då föddes idén till ”Herrträffarna”.
– Vi startade med Herrträffarna i våras. Första gången kom det 17 stycken, och det ökar stadigt. Vi träffas sista lördagen i månaden på Kristallen och bjuder in spännande föreläsare som pratar om något tema. Det har blivit en succé, säger Bernhard.

Musiken genomsyrar Bernhards liv. Både på jobbet och privat, men vad är det egentligen som är så speciellt med musik?
– Musik är harmoni och glädje. Det passar alla människor och alla kan vara med. Det är den bästa umgängesformen som finns och för mig genomsyrar det hela livet. Musik skapar gemenskap på ett större sätt än något annat, och det är inte minst våra träffpunkter ett utmärkt exempel på, avslutar glädjespridaren Bernhard Ingelsson.