Fruemöllans bär prisas för sitt arbete

Centerpartiet i Klippan delar varje år ut sitt eget pris, Miljöpriset. Ett pris som går till ett lokalt företag som arbetar för miljön och i Centerns anda. I år gick priset till Fruemöllans Bär i Klippan där ägarna och mottagarna heter Martina och Calle Laurén.

Den 8 juni samlades representanter från partiet hemma hos Martina och Calle för en rundvisning på Fruemöllans bär.
– Vi har varit igång sedan år 2007. Vår vision har varit att jobba för miljön och det ekologiska intresset har alltid funnits med. De första två åren var våra odlingar en projektodling och efter det har det valde vi att satsa ännu mer, säger Martina.
Alla Fruemöllans produkter är KRAV-märkta. Klassiska sylter och marmelader som jordgubbssylt, hallonsylt, björnbärsmarmelad samt en äppel- och havtornsmarmelad finns bland sortimentet.
Även dricka av havtornsnektar och björnbärsnektar är en av företagets produkter.
– Vi inriktar oss på ekologisk odling i växthus och det finns inte jättemycket information inom området, så vi fortsätter att lära oss mer om den sortens odling, fortsätter Martina.

Klockrent!

– Det känns klockrent att ge Miljöpriset 2015 till Fruemöllans bär. De är ett litet företag som lyckats i sin bransch och med sin inriktning mot närodlat, kravmärkt och ekologiskt, sa Centerpartiet i Klippans ordförande Christer Johansson vid utdelningen.
Christer och hans partikamrater plockar varje år fram olika nomineringar på företag i närområdet som utmärker sig inom miljö och har en ekologisk tanke med sitt företag. Priset består av ett diplom och en tårta.

– Det är alltid uppskattat att uppmärksamma de mindre företagen. Frumöllans bär är ett lysande exempel på ett företag som hela tiden utvecklats och kommer med nya idéer till sitt företag utan att förlora sin grundtanke och vision. Det är roligt att se hur mycket det händer kring Söderåsen. Här finns många företag som jobbar på liknande sätt och med samma miljövisioner, fortsätter Christer.

Under rundvisning visade också Calle och Martina sin senaste satsning på svenska humlor. Det görs genom bidrag från SLU (Statens lantbruksuniversitet). Just med ”humle”projektet är Fruemöllans Bär ganska så ensamma då inte många i Sverige satsat på detta. Humlor är den viktigaste gruppen av naturliga pollinatörer och väldigt viktiga för djur- och växtlivet.
– Vi är såklart jätteglada för den här utmärkelsen. Det är en sporre för framtiden och visar att vårt arbete uppskattas. Det motiverar oss att fortsätta med det som vi kämpar för, avlutar en glad Martina innan hon hugger in på tårtan som Centerpartiet bjuder på dagen till ära.