Vårens sista företagarträff

Kvällen den 3:e juni bjöd Klippans kommun och Företagarna Klippan in till vårens sista företagarträff. Denna gång träffades de i ett av Klippans mest anrika hus, nämligen Norrehus.

Anders Lindberg, näringslivsutvecklare på Klippans kommun och Adnan Pehlivanovic, ordförande Företagarna Klippan, hälsade de 25-talet deltagarna välkomna.

Ett hus med en historia

Därefter berättade Lars Göransson och Anna-Karin Liljedahl om deras vision för Norrehus som ett ställe där mat, musik och kultur blandas. Lars och Anna-Karin har under det dryga året sedan de köpte huset, renoverat det under kvällar och helger.
– Vi drivs av tanken att det vore trevligt att fylla huset med lite liv igen, säger Lars.
De har även anlitat en person för att forska lite i husets historia vilket Lars även berättade om. Från det att det uppfördes som ett tvåvåningshus i slutet av 1800-talet. Hur det sedemera köptes av Läderfabriken för att användas som disponentvilla och att det sedan sålts i flera omgångar under årens lopp. Huset har bland annat haft kopplingar till, förutom Läderfabriken, även Klippan Yllefabrik och Klippans Pappersbruk. Under 1970-talet blev det en ny inrikting på verksamheten i huset då en av Klippans första pizzerior startade sin verksamhet i huset. De olika verksamheterna i Norrehus har varit många under årens lopp. Musikarrangemang med Klippanpopen i centrum, striptease, ungdomsgård och datortek är några verksamheter som huserat där. Men numera är alltså det restaurangverksamhet med musik- och kulturarrangemang som gäller på bottenvåningen. Planerna för de övriga våningarna är fortfarande på planeringsstadiet.

Hjärteåret

2015 är utsett till ”Hjärteåret” i Klippans kommun där man bland annat skall uppmärksamma den vanligaste dödsorsaken i Sverige idag, nämligen Hjärt- och Kärrlsjukdomar. Jan Nilsson, Kupolen, berättade kort om den satsning han skall göra för att uppmärksamma detta.
– Jag sa att om det blir ett Hjärteår så ska jag cykla genom Sverige, berättade Jan. Därför ska han nu efter midsommar cykla från Björkliden, norr om Kiruna, till Klippan för att samla in pengar till Hjärt-Lungfonden. Man kan följa Jan på hans resa genom Sverige på bloggen hjartrullet.blogg.se.

Bredbandssatsning

Carl-Gunnar Thosteman, IT-chef Klippans Kommun, berättade lite om historiska IT-satsningar i Klippans kommun. Dock har behoven för bredband och dess hastigheter ändrats under årens gång.
– Det har snabbt växt fram ett stort behov av att ha större kapacitet än det som ADSL kan ge, berättar Carl-Gunnar. Därför är det nu dags för att lägga ner fiber i kommunen. Detta är ett samverkansprojekt med Bjäre Kraft.
– Diskussionerna har pågått ett tag och nu har vi alltså bestämt oss för att sätta spaden i jorden, berättar Jonas Florén på Bjäre Kraft som har bekräftat avtal till cirka 1550 hushåll i kommunen. Förutom Klippans tätort så kommer satsningar att göras i Östra Ljungby, Stidsvig och Ljungbyhed.

Kommande evenemang

Anders Lindberg avslutade kvällen med att berätta lite om vad som är på gång inför sommaren.
– Turistbyrån kommer att öppnas igen. Preliminärt datum för detta är den 15:e juni.
– Under Entreprenörsveckan i Båstad, den 25:e juni, kommer familjen Helsingborg medverka.
– Bruksspelet i juli.
– Hovturnén, som i år är en mindre upplaga exklusivt för Söderåsen.
– Den 13:e juni kommer ”Power No Bullshit Raceday” till Ljungbyhed Park.
– Nästa företagarträff är den 16:e september.