15 000 besökare gör sig redo för marknad!

Heliumballonger, tofflor, strumpor, dansbandsskivor och munkar. På en marknad finns det många stående inslag och favoriter. En återkommande tradition är Klippans egen Åby Marknad. Cirka 15 000 besökare kommer varje år och flera hundra knallar finns representerade på marknaden, så här hittar du garanterat allt vad du söker!

2015 års Åby Marknad kommer att gå av stapeln den 16 juni. Anmälningar från knallar och försäljare har kommit in ända sedan man packade ihop Åby Marknad förra året.
Klippans Brottarklubb, Klippans Gymnastikkrets och Åsbo Ponnyklubb står för andra året i rad bakom arrangemanget i samarbete med Klippans kommun.
Gunilla Persson från Åsbo Ponnyklubb ingår i marknadsgruppen.
– Det gick över förväntan att driva marknaden förra året. Vi var nog alla lite nervösa över hur det skulle gå. Även om vi alla kommer från föreningar som anordnar tävlingar och evenemang så är det annorlunda med en stor marknad, säger Gunilla.

– En marknad är mer offentlig och publik, men vi fick bra respons från både besökare och knallar, fortsätter Gunilla.

Stor administration

Åby Marknad är en marknad med gamla anor och man har flera återkommande knallar och försäljare. Många knallar har haft samma plats i flera år och just det administrativa arbetet var det som Gunilla upplevde som något av det klurigaste.
– Just i själva anmälningsskedet, när anmälningarna ramlar in under året och det ska fungera med platser och sådant, då märker man vilket stor administration det är att få en marknad att fungera.
På själva marknadsdagen fungerar Gunilla och de andra från marknadsgruppen som allt-i-allo och marknadsvärdar. Att svara på frågor, visa försäljare var de ska stå, organisera sina föreningsmedlemmar att hjälpa till och mycket annat står på agendan.
En förändring för i år är att marknadskontoret flyttats till Klippans Gymnastikkrets lokaler vid Sågen.
– Tillgängligheten för knallar och besökare kommer vara lika bra som innan. Dessutom tror jag att det kommer att störa mindre nu när vi har kontoret vid Sågen när det gäller de ankommande försäljarna som ofta kommer kvällen innan.

Mirakeltrasa och marknadskarameller

För sitt arbete får Klippans Brottarklubb, Klippans Gymnastikkrets och Åsbo Ponnyklubb dela på överskottet från marknaden. Någon diskussion om att de tre föreningarna inte skulle få samma peng har aldrig uppstått.
– Vi hjälps åt i detta och ingen ska behöva känna att deras förening gör mer eller mindre än de andra. Det är ett stort arbete som kräver många arbetstimmar. Ideella arbetstimmar som vi får sköta utöver våra ordinarie jobb, säger Gunilla.
Kan då besökarna förvänta sig några nyheter på årets Åby Marknad?
– De kan de säkert. Det finns alltid en ny mirakeltrasa att köpa, skrattar Gunilla som själv alltid ser till att komma hem med marknadskarameller!