Tvåhjulsproffset!

Ekstrands cykel är ett välbekant inslag i Klippans stadsmiljö. Här har Mats Jonsson jobbat i 40 år. Från början hittade man cyklar, mopeder, sportartiklar, jakttillbehör, vapen och radioapparater(!) i affären som hette Ekstrands. 1965 delade man upp affären så cyklarna och mopederna blev en egen del som Mats far tog över och så började sagan om Ekstrands cykel!

Det luktar ”ny-cykel” i butiken och här hittar du cyklar i alla kategorier och prisklasser. Allt från vardagscyklister till triathleter tillhör Mats kundkrets.
– Monark, Crescent och Trek är de märken som jag säljer. När jag började hade leverantörerna kanske 10-15 olika modeller. Idag finns det minst 100 modeller från varje leverantör.

Mats jobbar med sitt fritidsintresse. Han har haft tävlingslicens för cykel och är med i Åstorps CK, men erkänner att han inte tävlar aktivt idag. Då och då hänger han på ett av triathlongängen i Klippan och tar en cykelrunda på några mil med dem. Bland hans meriter finns ett brons från Skåne Mästerskapen. Dessutom är han en av tio som varit med och cyklat alla år från det att man startade cykelloppet Bjäre runt.

Högsäsong med vårputs och tävlingsförberedelser

Nu under våren drar högsäsongen igång för Ekstrands cykel och Mats.
– Från mars och fram till midsommar är det mycket att göra. Det är många i Klippan som är måna om sina cyklar och lämnar in dem varje år för lite vårputs och fix. Många tävlingscyklister lämnar också in sina cyklar för att få dem fixade inför tävlingssäsongen, säger Mats.

Det roligaste med jobbat tycker Mats är omväxlingen. Ingen dag är den andra lik och han träffar många kunder som han följt sedan de var små ”trehjulings-cyklister” fram till idag när de köper vuxencyklar.

Trender som cyklat förbi

Ekstrands cykel har många trogna kunder och det händer inte sällan att han får leverera cyklar till kunder i Stockholm och utanför Skåne.
– Utflyttade Klippanbor som handlat hos mig vill fortsätta vara mina kunder, och det är jag såklart jätteglad för.

Mats har sett trender komma och gå under sina år i cykelbranschen.
– ”Bockastyre”, mountainbikes och minicyklar har varit trendigt i olika perioder. Nu är det tävlingscyklar och elcyklar som är populärt.

Hos Ekstrands hittar du även massor av tillbehör för din cykling.
– Ja, racercykling är en riktig prylsport. Män i min ålder kommer in och vill ha cykelkläder som matchar cykeln och hjälmen, skrattar Mats som gärna hjälper till att hitta rätt outfit.

Mats beskriver sin affär med värme:
– En extrem cykelaffär som kan ordna hem det mesta och laga det mesta. Och nej, jag har inte tröttnat på cyklar än, avslutar Mats och tar emot dagens första kund som hämtar ut sin vårfixade cykel.