Med hjärtat i fokus

Klippans kommun har på eget initiativ utsett år 2015 till ”Hjärteåret”. Kommunens hälsostrateg Ann-Margret Rignér, Jan Nilsson från sjukgymnastcentrum Kupolen och PRO i Klippans ordförande Stig Ålund ingår i arbetsgruppen som jobbar för och med hjärtat!

Under 2015 kommer Kultur- och fritidsförvaltningen och Folkhälsorådet i samarbete med bland andra Sjukgymnastcentrum Kupolen att ha fokus på hjärtat.

– Vi kommer att kartlägga var i Klippans kommun det finns hjärtstartare och tar tacksamt emot information från er som har hjärtstartare, säger Ann-Margret.

Hjärteåret innebär både förebyggande arbete och räddningsarbetet. Till räddningsarbetet ingår bland annat inventering av kommunens hjärtstartare och kurser i hjärt- och lungräddning.
– Nu ska vi i arbetsgruppen främst sprida informationen om hjärteåret. Nästa möte ska vi ha i april och då hoppas vi kunna bjuda in lite fler grupper för samtal om hur vi kan samarbeta kring detta. Vi tänker oss också att vi ska vända oss till skolorna i kommunen för diskussion och utbildning i hjärt- och lungräddning.

Hitta och registrera hjärtstartare

www.hjartstartarregistret.se kan man se var det finns hjärtstartare samt registrera sitt företag eller sin organisation om man har en hjärtstartare tillgänglig.

Målet är också att genom Hjärteåret nå ut till så många som möjligt som får kunskap i hur det fungerar när man ger någon hjärt- och lungräddning.
– Även om det finns hjärtstartare är tyvärr många rädda för att använda dem. Hjärtstartarna är lätta att använda och apparaten ger också tydliga instruktioner om hur du ska göra.

Hjärteåret är i sin inledning och redan nu har man kommit en bit på vägen om genom att kartlägga många av kommunens hjärtstartare och det förebyggande arbetet är också igång.
– För mig som Hälsostrateg i kommunen är det förebyggande arbetet en viktig del av hälsorådets uppgift. Det känns som ett mycket spännande och livsviktigt projekt att vi satsar på Hjärteåret 2015, avslutar Ann-Margret.