Klippans Musikkår satsar på eget verk och uruppförande!

Den 11 april händer det något väldigt speciellt i S:t Petri Kyrka i Klippan. Då är det dags för uruppförandet av Klippankompositören Thomas Bluhms specialbeställda verk ”Passaggi”. Det är Klippans Musikkår som bjuder publiken på denna maffiga och lite unika konsert!

– När vi diskuterade förra året vad vi skulle ha på årets vårkonsert så var det styrelsens förslag att vi skulle beställa ett verk från en lokal kompositör. Det är inte så många lokala orkestrar som tänker så och jag blev jätteglad! Det är så roligt att jobba med ett ursprungsuppförande, säger Klippans Musikkårs dirigent Johanna Olsson.

Egen marsch

Två gånger om året gör Klippans Musikkår en konsert som är gratis för allmänheten. Thomas Bluhm kommer även att medverka som solist.
– Konserten börjar klockan 15.00. Första halvan kommer det bjudas på en blandning av marscher och populärmusik, t.ex. Povel Ramel och Andrew Lloyd Webber. Därefter är det paus och andra halvan av konserten är det dags för ”Passaggi”, fortsätter Johanna.

Passaggi betyder passage. Den består av åtta stycken varav ett av dessa stycken är en marsch som kan spelas utan de andra styckena.
– Det är väldigt unikt att en liten lokal musikkår har en egen marsch. Det märks att orkestern gillar verket. Det är mycket samspel, tempo och känslor som skiftar från högt till lågt. Jag skulle vilja beskriva verket som en ”minimalistisk Mozart”. Det är ett melodiskt och harmoniskt verk. Jag hoppas vi möter en stor publik den 11 april som vill vara med om detta unika uruppförande tillsammans med mig och Klippans musikkår, avslutar Johanna.