Dags att söka föreningsstipendier!

Två gånger om året delar Sparbanksstiftelsen Skåne ut stipendier till föreningar i Trelleborg, Vellinge, Malmö, Burlöv, Svedala, Lomma, Landskrona, Helsingborg, Bjuv, Perstorp och Klippan.

Det är projekt inom forskning, näringsliv, kultur, utbildning och idrott som kan söka detta stöd. Den 4 mars bjöd Swedbank i Klippan, Perstorp och Sparbanksstiftelsen i Skåne in föreningarna i området på en informationskväll. Det var fullsatt på Best Western Hotell i Klippan där man hade träffen.

Linn Nilsson och Anna Skoog är företags- och föreningsrådgivare på Swedbank i Klippan.
– Vi hjälper föreningarna med allt det som de behöver hjälp med när det gäller det ekonomiska. Swedbank har ett stort utbud av tjänster som vi kan hjälpa till med, och det berättar vi lite om här ikväll, säger Anna Skoog.

Anna och Linn Ohlsson tog upp ett dilemma som många föreningar har just nu, nämligen kontanthantering. De visade på lite olika möjligheter till hur man kan ersätta kontanthanteringen inom föreningarna, bland annat genom betalappen Swish och olika kortterminaler.

6,5 miljoner till föreningslivet

Sanne Mortensen från Sparbanksstiftelsen Skåne berättade därefter om deras verksamhet.
– Sparbanksstiftelsen Skåne får avkastning från Swedbank. Går det bra för banken så går det bra för stiftelsen. Vi delar ut ungefär 6,5 miljoner om året varav cirka 4,5 miljoner går till den regionala potten.

Därefter gick Sanne igenom hur man som förening gör när man skickar in sin ansökan och vad man ska tänka på. Ansökan skickas digitalt via Sparbanksstiftelsens hemsida. Det finns en ansökningsperiod på våren och en på hösten. Ansökningsperiod för våren är 1 februari – 31 mars och 1 augusti – 30 september för höstperioden.
– Vi får in ungefär 550 ansökningar årligen. Vi ser till många faktorer när vi beviljar pengar för de olika projekten. Om det är ett projekt som stärker bygden och engagerar många är några av de aspekter som vi ser till. Vi har även kontakt med lokala representanter från bankerna som känner till bygden och verksamheterna bättre.

Hyllat initiativ
Annika Ek-Jönsson var en av dem som var på plats. Hon representerade Klippans Ungdomsorkester.
– Detta är ett jättebra initiativ från Swedbank och Sparbanksstiftelsen Skåne. Det gör att föreningarna kan få den där extra hjälpen och göra de där projekten som man kanske inte haft råd med annars.

Informationskvällen avslutades med lättare förtäring och många passade på att ställa frågor till representanterna från Swedbank och Sparbanksstiftelsen Skåne. Nu är det bara för föreningarna att fila på sina ansökningar och hålla tummarna!

Mer info: www.sparbanksstiftelsenskane.se.