Andreassons äng i Perstorp nu som mobilspel!

Att kombinera dagens teknik med upplevelser i naturen är något som kan locka hela familjen. Den tanken slog miljöstrategen Tord Andreasson på Söderåsens Miljöförbund när han såg sin 12-åriga dotter och hennes kompisar sitta inomhus med sina surfplattor en solig dag. Sagt och gjort, tillsammans med studenterna på ingenjörsutbildningen på Campus i Helsingborg, kunde Perstorps Kommun förra året lansera appen* ”Naturjakten”.

– När jag kontaktade ingenjörsutbildningen på Campus i Helsingborg skulle de precis dra igång studenternas projektarbete. En massa stora ”drakar” var inbjudna för att presentera förslag på projekt som eleverna sen fick anmäla sig till. Jag var rädd att min idé inte skulle få några intressenter, men av 30 elever ville 12 jobba med ”Naturjakten”, säger Tord.

Dynamisk kombination!

Tords tanke med appen var helt enkelt att skapa dynamit med kombinationen smartphone och naturupplevelser. Tillsammans med studenterna utformades appen till ett spel. Det spelet fyllde sen Tord med innehåll. Spelet är optimalt att spela på Andreassons äng i Perstorp som det är utformat för, men det går även att spela på andra ängar och skogar.
– Naturjakten gör att man kommer ut i naturen på ett nytt sätt. Deltagarna använder sina mobiler för att ta bilder. Genom dessa bilder får man lösa uppdrag och äventyr för att komma vidare i spelet.

Frusen testklass gav högt betyg

Appen testades på en femteklass i Perstorp. Det var en riktigt kall dag och Tord och utvecklarna av appen var rädda för att eleverna bara skulle vilja gå in igen.
– Vi fick väldigt positiv respons av vår testklass! De ville inte gå in fast lektionen var slut och det var kallt ute. Så det får man väl kalla högsta betyg!

Projektet blev så lyckat att Perstorps kommun håller på att ta fram ännu en app för cykelutflykter och cykling som släpps under våren.

Naturjakten är gratis och finns än så länge bara för Android-telefoner. Liknande spel finns på andra orter, men de är oftast mer avancerade och mer kostsamma.
– Detta projekt vann alla på! Perstorps kommun fick en fantastisk lärorik och rolig app och studenterna fick jobba med ett utmanade projekt, avslutar Tord.

Appen går att ladda ner via Google Play och heter Naturjakten.

* App (enligt Nationalencyklopedin NE.se): Applikation, tillämpningsprogram. Ett datorprogram som är avsett för en viss tillämpning i praktiskt arbete (t.ex. ordbehandling eller bokföring) till skillnad från systemprogram, som är avsedda för datorns inre arbete (t.ex. anpassning till viss skrivartyp) och verktygsprogram för datahantering (t.ex. filkonvertering). Applikationer (t.ex. spel) kan också medfölja speciella elektroniska plattformar, såsom mobiltelefoner och mediespelare.